100% bewonersparticipatie en tot 30% lagere stookkosten
De ontwikkelingen van integrale oplossingen voor de warmtetransitie gaan razendsnel. Waar de ontwikkelingen rondom warmtenetten op dit moment lijken stil te staan, zijn er heel goede referenties rondom de inzet van warmtepomptechnieken. Het palet aan keuzemogelijkheden om bestaande woningen aardgasvrij te maken, wordt daarmee steeds groter. Binnen de sociale huursector worden ca. 300.000 woningen verwarmd door een blokverwarming. Als landelijk expert heeft Energy Bridge de voordelen voor het verduurzamen van een blokverwarming met warmtepompen voor woningcorporaties én huurders samengevat. Met tot 30% lagere stookkosten voor de huurders.
Energy Bridge op basis van tientallen verduurzaamde blokverwarmingen data verzameld over zowel de investeringskosten als de aardgasreductie tijdens de exploitatiefase. Hieronder zijn de kentallen in een overzicht opgenomen.
Organisatorische voordelen
- Huurdersparticipatie
Bij het verduurzamen van de collectieve stookinstallatie wordt niets aangepast in de woning van de huurder. Het duurzaam verwarmen gaat goed samen met de huidige radiatoren, mits deze goed werken. Ook het proces rondom de servicekosten verandert niet. Er is daarom geen instemmingsplicht waardoor er een sprake is van 100% huurdersparticipatie. Wel raden we aan om de bewoners goed te informeren over het nieuwe systeem. Energy Bridge heeft hiervoor heldere instructies in een bewonersbrochure opgesteld zodat de huurder het stookgedrag kan aanpassen om nog meer besparing te behalen.
- Realisatie binnen één jaar
Energy Bridge kan de verduurzaming snel en efficient, binnen maximaal één jaar, uitvoeren.
Energetische voordelen
- Aardgasreductie
De verwachte aardgasbesparing is afhankelijk van veel factoren. Een aardgasreductie van 60 tot 80% blijkt goed haalbaar te zijn. Vaak wordt gevraagd of we niet direct naar 100% aardgasvrij kunnen gaan met warmtepompen. In de publicatie “Verduurzaming blokverwarming: hybride of all-electric?” wordt hierop antwoord gegeven. Daarbij wordt ook verwezen naar onze oplossingen bij netcongestie. - Energielabels
Warmtepompen worden met de NTA8800-methodiek goed gewaardeerd. Wanneer een warmtepomp met een gelijkwaardigheidsverklaring kan worden ingezet, helpt dit extra in het resultaat voor de energielabel van de woning. Onderzoek door Bureau Nieman laat zien dat er al snel 1 tot 3 labelsprongen worden behaald. - CO2-reductie
De CO2-reductie volgt uit de aardgasbesparing en is daarnaast ook afhankelijk van de CO2-emissiefactor van elektriciteit.
Financiële voordelen
- Investeringskosten
De meeste verduurzamingen worden doorgevoerd wanneer er een natuurlijk vervangingsmoment is. Op dat moment is er vanuit het MJOP (meerjarenonderhoudsplan) een budget beschikbaar voor de 1-op-1 vervanging. De indicatieve meerkosten voor de verduurzaming (ijkjaar 2024) liggen gemiddeld tussen de €3.000 en €5.000 per woning, afhankelijk van het aantal woningen dat door de blokverwarming wordt verwarmd. De kosten zijn daarnaast ook afhankelijk van de lokale situatie. Denk hierbij aan de staat van de installatie. - Energiekostenreductie
Afhankelijk van de prijs voor gas en elektriciteit, zien we een reductie tussen de 20% en 30%. Daarmee is dit gelijk een extra ondersteuning voor de huurders in deze dure tijden. - Meer zekerheid
De energieprijzen, vooral aardgas, zijn zeer volatiel en afhankelijk van geopolitieke spanningen. Doordat een hybride installatie zowel op aardgas als op elektriciteit draait, biedt dit mogelijkheden om de juiste balans te zoeken voor zo laag mogelijke energiekosten. Daarmee is de spreiding van de jaarlijkse energiekosten aanzienlijk kleiner, waardoor dit de huurders meer zekerheid biedt op mogelijke naheffingen.
Hoe naar 100% aardgasvrij?
Waar een woningcorporatie met een warmtenet in één keer aardgasvrij is, is de hybride warmtepomp een tussenstap naar 100% aardgasvrij met maximale flexibiliteit en direct lagere energiekosten. Om zo kostenefficiënt aardgasvrij te worden, dient elk vervangingsmoment van een wooncomplex zo duurzaam mogelijk uitgevoerd te worden. Zo wordt een wooncomplex in een periode van zo’n 15 jaar in drie grote stappen 100% aardgasvrij.
Hieronder worden deze drie stappen uitgelegd.
Stap 1
Dit is het plaatsen van een duurzame installatie op het vervangingsmoment. Er hoeft niets in de woning aangepast te worden. Het enige dat de bewoners merken is dat ze een lagere energierekening krijgen.
Stap 2
Betekent het reduceren van de warmtevraag. Denk hierbij aan extra isolatie, inductie en eventueel andere verduurzamingen. Ook wordt overgestapt naar elektrisch koken. Wanneer er bouwkundige maatregelen worden uitgevoerd, is dit ook het moment om eventueel de binneninstallaties en distributieleidingen te vernieuwen. Met deze stap wordt tot wel 90% aardgasreductie behaald.
Stap 3
Hierin wordt naar 100% aardgasvrij gegaan. Op het vervangingsmoment van de warmtepomp uit Stap 1, na ca. 15 jaar, worden de nieuwste technieken van dat moment toegepast. Zo wordt uw gebouw all-electric met warmtepompen, batterijen, PV, enzovoort. Ook kan op dat moment besloten worden om op een warmtenet aan te sluiten.
Quick scan
Door snel inzicht te krijgen of bovenstaand ook voor uw wooncomplexen geldt, biedt Energy Bridge een vrijblijvende quickscan aan. Daarmee kunt u verder met uw besluitvorming of dit wel of niet interessant is. U kunt deze quickscan hier aanvragen.
Meer weten over Energy Bridge?
Neemt u dan graag contact met ons op.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Energy Bridge? Schrijf u in voor de nieuwsbrief! En volgt u ons al op LinkedIn?