Aardgasvrij wonen dankzij je eigen bioafval
Aardgasvrij wonen dankzij je eigen bioafval
Revolutionaire innovaties versnellen de verduurzaming. De onlangs geïntroduceerde ‘Circ BioDigester 50’ is één van deze innovaties. Energy Bridge maakt het in samenwerking met Circ mogelijk om met lokaal GFT-afval 100% duurzame warmte te leveren voor flats van woningcorporaties en VvE’s.
Geen mens is hetzelfde, geen gebouw is gelijk. Energy Bridge zoekt altijd naar de beste technische oplossing om een bestaand gebouw op een natuurlijk moment aardgasvrij te maken. Met nieuwe innovaties lukt het steeds beter om het aardgasverbruik naar 0 te krijgen. De BioDigester van Circ helpt hierbij. Deze compacte biovergister zet GFT-afval om in biogas én vloeibare plantenvoeding. Wist u dat u met het biogas uit één bananenschil meer dan 30 minuten kan koken!?
Woningen verwarmen op bioafval
Energy Bridge en Circ hebben voor flats met een blokverwarming een duurzaam systeem ontworpen dat een combinatie is van een warmtepomp en de BioDigester. Uitgangspunt is om 100% aardgasvrij te worden zonder dat de bewoners er iets van merken. De biovergister van Circ zet het GFT-afval van de huishoudens in de flat om in biogas. Dit biogas kan aangesloten worden op de bestaande collectieve CV-ketel en fornuizen voor direct gebruik.
Het meeste biogas wordt gebufferd zodat deze in de winter als duurzame brandstof voor de CV-ketel dient. De CV-ketel verzorgt dan de piekvraag van de ruimteverwarming. Daarnaast wordt een relatief kleine elektrische warmtepomp geplaatst voor het warm tapwater en de ruimteverwarming tijdens de lente, zomer en herfst. Deze combinatie van duurzame technieken maakt een sluitende businesscase. Om de bewoners te laten wennen aan het idee dat hun GFT-afval waarde heeft en dient als energiebron, wordt de aardgaskraan stap voor stap dichtgedraaid. Met dit nieuwe systeem hoeft er in de woning geen enkele aanpassing gedaan te worden. Het enige wat de bewoner merkt, is dat zijn energierekening steeds lager wordt!
Wanneer past dit?
Het bioafval kan direct ingezet worden voor de warmtevoorziening. Het biogas wordt vanaf dag 1 gebruikt als duurzame brandstof. Op het moment van vervanging van de blokverwarming kan de volledige verwarmingsinstallatie aardgasvrij gemaakt. En voor renovaties waarbij ook de bouwkundige schil aangepast wordt, is er een uniek concept ontwikkeld samen met De GevelAlliantie. In alle gevalen dient de warmtelevering betrouwbaar en robuust te zijn voor een comfortabele woning. Indien gewenst kan Energy Bridge de warmtevoorziening overnemen via een warmte-as-a-service contract. Met haar partners garandeert Energy Bridge de warmtelevering.
Samen werken aan de warmtetransitie
De doelstelling van Circ en Energy Bridge is om versnelling te geven aan de warmtetransitie en het verminderen van afval vanuit circulaire principes. Door continu te kijken naar betere configuraties en nieuwe samenwerkingen ontstaan toekomstbestendige oplossingen. Deze bieden voor zowel woningcorporaties als VvE’s perfecte mogelijkheden om hun duurzame doelstellingen op korte termijn te halen en geld te besparen.
Wilt u meer informatie of voorbeelden, neem dan contact met ons op.