Restwarmte van datacenters en koelhuizen duurzaam benut

De processen binnen datacenters en koelhuizen genereren veel restwarmte. Deze restwarmte wordt nog altijd ‘de lucht ingeblazen’. Hartstikke zonde natuurlijk, want dit is een heel mooie warmtebron om andere gebouwen, woningen en bedrijfsprocessen te kunnen verwarmen. Energy Bridge is voor meerdere partijen actief om deze duurzame koppeling op gebiedsniveau in kaart te brengen en een business case hiervoor op te zetten.

Continue restwarmte

De processen om de servers binnen de datacenters te koelen en voor het houdbaar houden van, bijvoorbeeld, voedingsmiddelen genereren veel restwarmte. De processen binnen deze complexen zijn continu, waardoor het gehele jaar door restwarmte benut kan worden. Steeds vaker wordt in nieuw te bouwen datacenters en koelhuizen rekening gehouden om de restwarmte te delen. Maar ook in bestaande situaties is het mogelijk om deze restwarmte te ‘oogsten’.

Temperatuur restwarmte

De door datacenters en koelhuizen geproduceerde warmte heeft een relatief constante temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius. Via warmtepompen kan deze warmte efficiënt verhoogd worden naar het gewenste temperatuurniveau van de gebruiker. Hierdoor ontstaat een warmteconcept dat uitermate duurzaam is en daarmee een interessant alternatief voor bestaande warmtesystemen zoals gasgestookte CV-installaties.

Voor een internationaal datacenter bedrijf zorgt Energy Bridge dat de restwarmte wordt gebruikt om o.a. de kantoren te verwarmen. En daarmee is het datacenter gelijk ook aardgasvrij.

WKO als seizoensopslag voor restwarmte

Voor een industrie die continu en over het jaar heen evenveel warmte nodig heeft, biedt de continue warmtelevering vanuit een datacenter of koelhuis een perfect perspectief, bijvoorbeeld op bedrijfsterreinen. Voor kantoren en woningen is de vraag naar warmte in de winter het hoogst terwijl er in de zomer juist steeds meer vraag naar koeling is. Door gebruik te maken van warmte- en koudeopslag (WKO) kan, naast directe warmtelevering vanuit het datacenter of koelhuis, in de zomermaanden ook koeling worden geleverd aan woningen terwijl de overtollige restwarmte in de zomer in de bodem wordt opgeslagen voor de wintermaanden. En door in de winter nog extra koude op te vangen en op te slaan in de bodem, kan het datacenter of koelhuis in de zomer efficiënter gekoeld worden vanuit de koudeopslag.

Voor een internationaal koelbedrijf en een woningcorporatie heeft Energy Bridge een haalbaarheidsonderzoek gedaan en een business case opgesteld om 1.100 binnenstedelijke woningen via een nieuw warmtenet duurzaam te verwarmen met de restwarmte van het koelbedrijf. En daarmee gelijk 100% aardgasvrij te worden. Met de huidige energieprijzen biedt deze oplossing veel perspectief voor alle partijen.

Win-win-win-win

Energy Bridge is als adviseur betrokken bij meerdere restwarmte trajecten. De continu puzzel is om vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen en een win-win-win-win situatie te creëren. Voor de aanbieder van de restwarmte, voor de afnemer, voor de investeerder en voor het milieu!

Wilt u graag meer weten over wat Energy Bridge ook voor u kan betekenen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op