Warmtepomp Dokter maakt gebouw gezond

Gebouwen dienen gezond, veilig en comfortabel te zijn met zo weinig mogelijk energieverbruik en CO2-uitstoot. Veel gebouwen hebben intussen een duurzame klimaatinstallatie op basis van een warmtepomp. Afhankelijk van de situatie is als duurzame bron gekozen voor bijvoorbeeld de bodem, lucht, oppervlakte water of zonnewarmte. Het samenspel tussen bron, warmtepomp en afgiftesysteem zorgt voor zeer efficiënt opgewekte duurzame warmte (en soms ook koude) in combinatie met een aangenaam binnenklimaat. De besturingssoftware, ook wel de regeltechniek genoemd, bepaalt hoe al deze verschillende hightech onderdelen met elkaar samenwerken. Daarnaast zorgt beheer en monitoring voor lage exploitatie- en energiekosten.

Wilt u weten hoe een warmtepomp werkt? En wilt u de visie van Energy Bridge op warmtepompen lezen? Kijk dan hier.

Helaas zijn veel gebouwen nog steeds niet 'gezond'. Energy Bridge komt veel bestaande duWarmtepomp Dokterurzame installaties tegen die niet efficiënt werken. Met haar expertise en ervaring in de installatietechniek, wordt zij als Warmtepomp Dokter veel gevraagd om problemen op te lossen. De Warmtepomp Dokter start bij het 'brein' van de installatie, de besturingssoftware, en kijkt daarbij naar de interactie tussen de verschillende 'organen': de bron, de warmtepomp en het afgiftesysteem.

Zo is Energy Bridge op dit moment betrokken bij een herontwikkeling van een getransformeerde kerk (een groot monumentaal pand) waar een grote lucht-water-warmtepomp is gerealiseerd in combinatie met een gasketel voor piekvragen. Het systeem maakt teveel geluid en ook het gasverbruik is ruim boven de prognose. Met de gebouweigenaar en de installateur wordt samengewerkt om tot een beheersbare situatie te komen, waarbij zowel in als om de installatie aanpassingen worden gedaan.

Een woningcorporatie heeft groot woon-zorg-appartementencomplex met een warmtepompsysteem met bronnen aangelegd. De gasrekening is erg hoog en er is een onbalans in de bodem. Na analyse heeft ook de warmtepomp te veel start-stops gekend waardoor de levensduur gehalveerd is. Met nieuwe regeltechniek en modificaties is het gasverbruik bijna 80% gereduceerd, wordt de onbalans verder opgeheven en wordt er actief gestuurd om in de warmte zomers te gaan koelen. Dit levert niet alleen extra comfort voor de huurders, maar wordt er ook meer warmte in de bodem opgeslagen om in de winter het gebouw mee te verwarmen.

Een groot winkelcentrum wordt verwarmd en gekoeld met een WKO. Er is een zeer groot warmteoverschot ontstaan. Energy Bridge is als expert gevraagd om stap voor stap de opwekinstallatie met de installateur aan te pakken, waarbij in de eerste stap naar de bestaande mogelijkheden wordt gekeken. Vaak is in deze stap al het meeste te bereiken via het aanpassen van de besturingsstrategie in de regeltechniek. De volgende stap is om te kijken of omliggende appartementen op de WKO aangesloten kunnen worden. Zo wordt de WKO voor alle stakeholders steeds effectiever en rendabel.

Voor een groot kantoorgebouw uit 2010, is Energy Bridge actief om de bronnen, de warmtepompen en de gebouwinstallatie op elkaar af te stemmen. Eerst is de WKO installatie gestabiliseerd door met een partner de nieuwe regeltechniek te schrijven en te implementeren. De volgende stap is het aanpassen van de verschillende typen afgiftesystemen in het gebouw.

Een grote drukkerij heeft in 2017 zijn nieuwe gebouw in gebruik genomen. Het VRF-systeem werkte niet naar behoren en in alle seizoenen regende het comfortklachten. Vanuit een analyse van het bestaande systeem en wat er ontworpen was, heeft Energy Bridge de eigenaar geholpen om met de bestaande partijen tot een oplossing te komen. Het systeem wordt zowel hydraulisch als regeltechnisch aangepast onder regie van de Warmtepomp Dokter van Energy Bridge.

Heeft u ook een vraag voor de Warmtepomp Dokter rondom warmtepompen en uw bestaande installatie? En wilt u meer rendement halen uit uw duurzame systeem? Neem dan contact op met Energy Bridge.