Energy Bridge verduurzaamt vastgoed slimmer dankzij netcongestie
Veenendaal, 5 september 2024 – Verduurzamingsbedrijf Energy Bridge presenteert een integrale oplossing om bestaande gebouwen slim te verduurzamen met netcongestie uit uitgangspunt. Dit leidt tot 80% aardgasbesparing met zo’n 30% energiekostenverlaging. Daarnaast wordt bespaard op schaarse ruimte, arbeid, materiaal en kosten omdat bestaande assets veel effectiever worden benut.
Slim gebouwen verduurzamen
Niet alleen bij nieuwbouw, maar ook bij het verduurzamen van bestaande gebouwen speelt netcongestie momenteel een vertragende rol. Om bestaande gebouwen te verduurzamen met de beperkingen van netcongestie heeft Energy Bridge oplossingen ontwikkeld. Zo worden hybride warmtepompen geplaatst die tot 80% aardgasreductie en tot30% energiekostenverlaging realiseren zonder dat extra vermogen van het elektriciteitsnet nodig is. Met slimme gebouwsoftware kunnen grote elektrische componenten in het gebouw aangestuurd worden voor een zo laag mogelijke piekbelasting. Ook wordt lokale opwekking en opslag toegepast om zo weinig mogelijk van het elektriciteitsnet afhankelijk te zijn. Op deze manier is al 40% CO2-reductie te behalen.
Aardgas is 60% van energieverbruik gebouwen
De gebouwde omgeving met zo’n 8 miljoen gebouwen, gebruikt 40% van het totale energieverbruik in Nederland. Daarbij wordt vooral aardgas verbruikt, direct voor verwarming en indirect voor elektriciteitsopwekking. Van het directe energieverbruik voor de gebouwde omgeving bestaat ca. 60% uit aardgas om gebouwen te verwarmen en ca. 40% uit elektriciteit. Het uitfaseren van het aardgasverbruik voor warmte is een van de grootste uitdagingen in de energietransitie. Energy Bridge speelt hierop in.
Netcongesties aanjager innovatie
Door lokale opwek en opslag te combineren met slimme sturing benut Energy Bridge het beschikbare elektriciteitsvermogen binnen het gebouw steeds efficiënter. Het elektriciteitssysteem in het gebouw communiceert daarnaast ook steeds beter met het elektriciteitsnet buiten het gebouw. Hiermee kan gedurende de dag ingespeeld worden op de dynamische elektriciteitsprijzen zodat door meer of minder gebruik het elektriciteitsnet beter wordt gebalanceerd. Dankzij deze ontwikkelingen zijn met weinig extra kosten eenvoudig slimme stappen te zetten zodat de verduurzaming van de gebouwde omgeving door kan blijven gaan. Netcongestie is daarmee ook voor Energy Bridge een belangrijke aanjager van innovatie.
Beter benutten bestaande assets
Zowel Tennet als de netbeheerders werken met man en macht aan het huidige elektriciteitsnet. De traditionele oplossing is het verzwaren van het net. Vanwege de continue groei van het elektriciteitsverbruik in Nederland en Europa het is onmogelijk om het huidige elektriciteitssysteem continu op eenzelfde wijze steeds uit te breiden. Er is een tekort aan steeds schaarsere metalen voor de kabels, een beperkte beschikbare ruimte, minder uitvoerend personeel en er zijn miljarden extra nodig die in de vorm van belastingen zullen moeten worden opgehaald. Alle reden om zo efficiënt en slim mogelijk met de bestaande assets en nieuwe mogelijkheden om te gaan. De oplossingen van Energy Bridge passen in deze lijn.
Meer informatie?
Voor meer achtergrond over onze oplossingen, klik hier.
Voor meer informatie, neem dan graag contact met ons op.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Energy Bridge? Schrijf u in voor de nieuwsbrief! En volgt u ons al op LinkedIn?