Home > Actueel > ‘Help! Mijn rekening is 2x zo hoog als die van mijn buurman’

‘Help! Mijn rekening is 2x zo hoog als die van mijn buurman’

Als expert op het verduurzamen van blokverwarmingen, wordt Energy Bridge ook gevraagd het gehele warmtesysteem te analyseren: vanaf het ketelhuis, via het distributienet tot en met de radiatoren. Zo komen we ook veel oude radiatoren tegen die niet goed meer werken. Dit leidt tot koudeklachten met soms hoge warmterekeningen.

Afrekening warmte

De afrekening van de warmte bij een collectieve blokverwarming kan op verschillende manieren. In bestaande wooncomplexen komen we veel radiatormeters tegen, ook wel warmtekostenverdelers. Dit zijn meetinstrumenten die de temperatuur van zowel de radiator als de omgevingsruimte van de radiator meten. Er zijn verdelers volgens het verdampingsprincipe en elektronische verdelers. Met deze verdelers wordt het warmteverbruik per radiator gemeten. De meter gaat tellen zodra er een temperatuurverschil van 3 à 5 graden Celsius wordt gemeten. De werking, plaatsing en meting van deze radiatormeters ligt vast in NEN-normen. Zo wordt bijvoorbeeld de meter bij plaatsing nauwkeurig afgesteld op basis van het vermogen van de radiator en verzegeld.

Vermogen radiator

Het vermogen van een radiator wordt door de fabrikant bepaald en is sterk afhankelijk van het oppervlakte en de aanvoertemperatuur. Wanneer de radiator niet goed werkt, is er minder tot geen vermogen en wordt er minder warmte afgegeven aan de ruimte. Dit kan bijvoorbeeld ontstaat doordat er vervuiling in het water zit hebben waardoor er neerslag en verstopping ontstaat in de radiator. Ook zien we regelmatig dat er nog lucht in het systeem zit.

Te hoge rekening

In het voorbeeld (zie foto) kwamen we een verstopte radiator tegen die nog maar zo’n 50% van zijn vermogen had. Op de plaats van de radiatormeter werd het wel warm, maar de radiator moest 2x zoveel warmte afgeven om de kamer te verwarmen. De meter registreert op dat moment een 2x zo hoog verbruik. Energy Bridge heeft geadviseerd alle ventielen op de radiatoren te controleren en de leidingen voor het hele complex met een reinigingsmiddel door te spoelen. Wanneer dat geen gewenst resultaat heeft, raden we aan nieuwe radiatoren te laten plaatsen.

Goed onderhoud voorkomt problemen

Met goed onderhoud zijn de belangrijkste veroorzakers van lagere capaciteit te voorkomen. Het neemt niet weg dat ook bij heel oude verwarmingssystemen toch de levensduur eindig is en niet meer past bij het gewenste comfort. En wanneer bijvoorbeeld de blokverwarming verduurzaamd wordt, kunnen nieuwe radiatoren met een betere capaciteit ook weer tot een verlaging van de warmterekening leiden.

Wilt u meer informatie? Neem dan graag contact met ons op.

Button

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op