Ketelstrategie voor 22.000 woningen woningcorporatie Vivare
Energy Bridge sprak onlangs met Jaya Sicco Smit, strategisch adviseur duurzaamheid bij woningcorporatie Vivare. Vivare is actief in zes gemeenten, namelijk Arnhem, Duiven, Overbetuwe, Renkum, Rheden en Westervoort. Hier verhuurt de corporatie circa 22.000 woningen en biedt op die manier aan zo’n 55.000 mensen een passende en betaalbare woning. Wij waren benieuwd hoe Jaya Sicco Smit vanuit haar functie de verduurzaming van de woningen van Vivare aanpakt en hoe ze denkt over de samenwerking met Energy Bridge met wie zij een ketelstrategie ontwikkelt.
Hetzelfde aan alle huurders kunnen bieden
“Nou, daar kan ik je wel wat over vertellen”, zegt ze, als wij haar in algemene zin vragen naar de duurzaamheidsvraagstukken binnen Vivare. “Als Vivare zijn wij actief binnen zes gemeenten, allemaal in de provincie Gelderland, maar ook allemaal met een heel eigen karakter. Binnen Vivare zijn deze gemeenten gebundeld tot drie gebieden. Voor alle woningen in die drie gebieden willen we hetzelfde aan onze huurders kunnen aanbieden. Dan heb je het over leefbaarheid, kwaliteit, betaalbaarheid en ook verduurzaming van de woningen.”
Dat lijkt een behoorlijke opgave, hoe pak je dat aan? vragen wij. “Ja, best een uitdaging, omdat het gaat over de transformatie van onze bestaande portefeuille. Je kunt aan van alles denken: renoveren, kwaliteitsslag doorvoeren, woningen verkopen, woningen bouwen, noem maar op. Duurzaamheid heb ik dan nog niet eens genoemd. Nu we momenteel in zo’n idiote wereld leven waarin de energiekosten alleen maar oplopen, is het belang van verduurzaming steeds meer op de voorgrond gekomen.”
Energietransitie echt urgent nu
“Dat is een bak werk, zeker nu.” vervolgt ze. “De doelstelling uit het Nationale Klimaatakkoord om in 2050 CO2-neutraal te zijn blijft, maar we zien ook een versnellingsopgave (EU en landelijk) om in 2030 al 60% CO2-reductie te gaan halen. Dat geeft maar aan dat de energietransitie echt urgent is nu. Een grote opgave, niet alleen voor Vivare en alle andere woningbouwcorporaties, maar ook voor overheden, netbeheerders, energieleveranciers en inwoners, waaronder onze huurders. Concreet is er van alles mogelijk, maar het moet stap-voor-stap, omdat het ook in de begroting en budgetten moet passen. Zo werkt Vivare aan de “warme jas”-aanpak, die zich richt op het verbeteren van de isolatie van onze woningen. Daarnaast hebben we een programma om zonnepanelen te plaatsen en natuurlijk is de aanpak van de gasgestookte CV-installaties een heel belangrijke.”
Pilotproject bracht Vivare bij Energy Bridge
Juist. In die hoedanigheid ben je bij Energy Bridge terecht gekomen. Hoe is dat contact ontstaan? “Vanuit Vivare wilden we een pilotproject opzetten om te onderzoeken hoe je voor appartementen tijdens het vervangingsmoment van individuele CV-ketels naar een collectieve duurzame verwarming kunt gaan.” vertelt Sicco Smit. “Vanwege de diepgaande kennis van duurzame collectieve systemen hebben we Energy Bridge gevraagd ons te helpen met deze haalbaarheidsstudie.”
Beslisboom als ketelstrategie
“Al snel kwam het idee naar voren om voor alle natuurlijke vervangingsmomenten van de CV-ketels voor alle 22.000 woningen een ketelstrategie te ontwikkelen. Jan-Maarten Elias, directeur van Energy Bridge, heeft daar goede inzichten voor aangedragen en samen zijn we tot een beslisboom gekomen. Wanneer er een vervangingsmoment van een CV-ketel gepland staat, begin je bovenaan de beslisboom. De eerste vraag is of de woning binnenkort ook bouwkundig wordt aangepast, want dan komt er automatisch een duurzaam alternatief. Is dat niet het geval dan is de volgende vraag of ‘wel of niet’ aansluiting op het warmtenet te verwachten valt, etc. Dit vraag en antwoordspel zit slim in elkaar en de uitkomst geeft veel houvast, omdat je uiteindelijk slechts enkele oplossingen overhoudt die je verder kunt gaan uitwerken. De besluitvorming daarover, het verder uitwerken en realiseren zijn vervolgstappen die best wel eens per gebiedsniveau kunnen variëren. Dat begint al bij het vaststellen wie de ‘eigenaar’ wordt van dat proces, maar goede handvatten voor de ketelstrategie zijn er nu en daar ben ik enorm blij mee.” zegt een enthousiaste Sicco Smit.
Samenwerking met Energy Bridge
Op de vraag hoe het is om met Energy Bridge samen te werken, antwoordt Sicco Smit: “Heel plezierig. Zoals ik al zei was ik al erg tevreden met de hulp en het advies rondom de ketelstrategie, maar daarnaast heeft Energy Bridge ons ook geholpen met een verkenning rondom de aanpak van de verduurzaming van elf woningen. Gewoon om te oefenen wat er bij verduurzaming komt kijken, wie doet wat, wanneer, etc. Jelle Fokkema, adviseur duurzame energie van Energy Bridge deed hier de berekeningen voor. Het is fijn samenwerken, want we kunnen snel met hem schakelen. We zijn inmiddels bezig met een vergelijkbare pilot voor 200 woningen, waarin wederom berekeningen van Fokkema de basis gaan vormen voor de vervanging van de individuele CV-ketels door warmtepompoplossingen. Daar ligt nu de focus en voor de toekomst sluit ik verdere samenwerking met Energy Bridge zeker niet uit, want het werkt prettig en snel met ze en ze geven doordachte adviezen.”
Blijven leren
Energy Bridge wil graag blijven leren en daarom het eerlijke verhaal van haar klanten horen. Als wij Jaya Sicco Smit naar verbeterpunten vragen, kan ze eigenlijk niets bedenken. Wel zegt ze: “Energy Bridge bevindt zich in een markt met opkomende concurrentie. Ze zijn een kleine speler in dit veld. Ze zouden zichzelf de vraag kunnen stellen of ze in deze niche willen blijven of zich juist willen verbreden. Maar zoals gezegd, negatieve punten kan ik niet noemen, ik kan alleen maar zeggen dat ik ze van harte aan anderen aanbeveel.” besluit Sicco Smit.
Foto © Woningcorporatie Vivare
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Energy Bridge? Schrijf u in voor de nieuwsbrief! En volgt u ons al op LinkedIn?