4 duurzame warmteconcepten vergeleken

4 duurzame warmteconcepten vergeleken

Voor de ontwikkeling van 11 grondgebonden woningen en 22 appartementen van woningbouwvereniging deltaWonen heeft Energy Bridge 4 verwarmingssystemen op een rijtje gezet. Samen met de bouwkundige uitgangspunten worden dit Nul-Op-De-Meter (NOM) woningen. Via de Total Cost of Ownership methode is inzicht gegeven en geadviseerd welk systeem het beste past.

Er komen steeds meer mogelijkheden om gebouwen aardgasvrij te ontwikkelen en te realiseren. Voor een woningbouwvereniging is interessant om de NOM-norm te hanteren vanwege de Energieprestatievergoeding (EPV). De EPV is een bedrag dat de huurder aan de corporatie betaalt voor een energiezuinige woning. De woning dient daarbij bijvoorbeeld aantoonbaar een warmtevraag van minder dan 50 kWh per m2 te hebben. Naast de bouwkundige maatregelen, is het verwarmingssysteem een essentieel onderdeel van het totaal.

deltaWonen is bezig met de ontwikkeling van 11 grondgronden woningen en 22 appartementen, dat in 2020 wordt uitgevoerd.

Energy Bridge heeft voor deze grondgebonden woningen en appartementen meerdere duurzame verwarmingsvarianten op een rijtje gezet. Voor beide typologieën zijn individuele én een collectieve verwarmingssystemen doorgerekend. Als eerste stap is gekeken welke duurzame bronnen bij de woningen aanwezig zijn. Daarnaast zijn de verschillende warmte-opwektechnieken geanalyseerd die zowel ruimteverwarming als warm tapwater maken. Voor de keuze van het systeem is gekozen voor de laatste innovatieve technieken met een hoog opwekrendement. Op basis van de investeringskosten en de exploitatiekosten over 15 jaar, zijn vier systemen geanalyseerd op basis van de Total Cost of Ownership methode.

Voor deze situatie geadviseerd voor een individueel warmtesysteem voor de grondgebonden woningen en een collectief warmtesysteem voor de appartementen. Daarbij is ook rekening gehouden met de snelheid van technologische ontwikkelingen en de verdere ketenintegratie binnen de bouw- en installatiebranche waarbij steeds meer verdere kostenefficiëntie behaald wordt.

Wilt u graag meer weten over wat Energy Bridge ook voor u kan betekenen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Op de hoogte blijven van ons nieuws en innovaties?

Meld u aan voor onze updates

Op de hoogte blijven?