68% aardgasreductie door slimme vervanging blokverwarming

68% aardgasreductie door slimme vervanging blokverwarming

In Doetinchem staat het wooncomplex van woningcorporatie Sité Woondiensten aan de Erdbrinkplein. De blokverwarming levert warmte aan 27 huurwoningen en is sinds 2015 eigendom van Eteck. De 17 jaar oude warmtevoorziening, een WKK met cv-ketels dat zowel ruimteverwarming als warm tapwater maakt, was aan vervanging toe. Daarnaast wil de woningcorporatie graag ook zonnepanelen op het dak. Energy Bridge heeft gekeken naar de beste, integrale verduurzamingsoplossing en heeft deze binnen 3 weken uitgevoerd.

Integrale benadering

Samen met Sité Woondiensten en Eteck zijn door Energy Bridge alle energiestromen van het complex geanalyseerd. Door alle elektrastromen te bundelen en te verdelen, levert dit voor iedereen een gezonde business case op om te verduurzamen. Deze verduurzaming geldt zowel voor de blokverwarming van Eteck als voor het pand van Sité.

In 3 weken naar 68% aardgasreductie

In het kader van betaalbaarheid en leveringszekerheid is voor de verduurzaming van de blokverwarming gekozen voor een hybridesysteem. De verwijdering van de oude WKK, de vervanging van de oude cv-ketels, het plaatsen van nieuwe regeltechniek en de plaatsing van de warmtepomp is in 3 weken tijd gerealiseerd. Tijdens de vervanging van de cv-ketels heeft een tijdelijks noodvoorziening de warmtelevering geborgd naar de huurders. Die hebben slechts een paar uur een, vooraf aangekondige, leveringsonderbreking ondervonden.

Naast het ketelhuis in de parkeerkelder is een hoog temperatuur luchtwater warmtepomp geplaatst. Het duurzame systeem zorgt direct voor 68% aardgasreductie en 34% CO2-reductie. En wanneer de woningcorporatie kiest voor zonnepanelen op het dak zal de CO2-reductie zo’n 60% bedragen.

100% huurdersparticipatie

Omdat in de woningen geen aanpassingen nodig zijn, is goedkeuring van de huurders niet nodig. Daardoor is het besluitvormingsproces snel gegaan. Vanaf intiatief tot aan oplevering zat slechts drie maanden. Tijdens de realisatie zijn veel bewoners komen kijken en zijn door onze monteurs geïnformeerd over de nieuwe installatie. Zo zijn de huurders ook beter op de hoogte en zijn ze zelf ook actiever om te kijken hoe ze kunnen besparen. Deze integrale aanpak, samen met het snelle besluitvormingsproces, de snelle realisatie en de betrokkenheid van de bewoners, is kenmerkend voor de oplossingen en de werkwijze van Energy Bridge.

Wilt u meer weten over dit project of wat Energy Bridge voor u kan betekenen? Neem dan graag contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op