100% aardgasreductie voor seniorencomplex Osdorperhof

Het senioren- en woonzorgcomplex de Osdorperhof van woningcorporatie Rochdale in Amsterdam bestaat uit 134 appartementen. Het oorspronkelijke bouwjaar is 1976 en het complex is in 2015 ingrijpend gerenoveerd. Rochdale wil op korte termijn met collectieve oplossingen grote stappen zetten om de servicekosten voor haar huurders te reduceren. Energy Bridge heeft een duurzaam systeem ontwikkeld dat 88% aardgasreductie zou opleveren. In 2022 is dit gerealiseerd. Twee jaar na oplevering blijkt dat er geen aardgas meer wordt gebruikt!

Collectieve oplossingen

Rochdale heeft onderzocht hoe de huurders snel kunnen worden ondersteund met lagere servicekosten. Dit lukt door met collectieve oplossingen te werken. Zo is ervoor gekozen om zonnepanelen in te zetten en de collectieve verwarming van de algemene ruimtes te verduurzamen. Lens Energie heeft – als partner van Rochdale – 300 zonnepanelen op het dak van het complex geplaatst en Energy Bridge maakte het ontwerp voor de duurzame collectieve verwarming met een warmtepomp.

Optimalisatie surplus zonne-opwekking

Als de zonnepanelen zijn geplaatst, kan het surplus van de opgewekte zonnestroom worden ingezet voor het functioneren van de warmtepomp. Zo helpt de combinatie nog extra om de stookkosten te verlagen en de CO2-uitstoot maximaal te reduceren.

Ontwerp duurzame opwekking bij gelijk elektrisch aansluitvermogen

Energy Bridge ontwikkelde een systeem met als doel om voor de laagste investering de hoogste CO2-reductie te halen. Daarbij was het elektrisch vermogen van de bestaande aansluiting op het elektriciteitsnet het uitgangspunt. Er is gekozen voor een hybride systeem met een lucht-water warmtepomp van Daikin. De warmtepomp wordt dicht bij het ketelhuis op het dak geplaatst en een buffervat gaat zorgen voor een zeer constante werking van de warmtepomp. De bestaande CV-ketels worden als naverwarming aangesloten, zodat ze alleen op koude dagen zullen bijspringen.

Ontwerp: 88% aardgasreductie en 40% CO2-reductie

Het ontwerp is goed voor 88% aardgasreductie en 40% CO2-reductie. Door de aanvoertemperaturen af te stemmen op de buitentemperaturen is al 8% aardgasreductie te behalen. Daarnaast zal de plaatsing van de warmtepomp nog eens voor 80% extra aardgasreductie gaan worden.

Na 2 jaar na realisatie: 100% aardgasvrij

Nadat de uitvoering in 2022 heeft plaatsgevonden, heeft Rochdale deze installatie een aantal jaar gemonitord. Dankzij de nog lagere aanvoertemperaturen is er sindsdien geen aardgas meer gebruikt. Dit sterkt ons in de mogelijkheden dat een hybride installatie in de exploitatiefase heeft om nog meer CO2 reductie te halen.

Meer informatie?

Wilt u ook informatie rondom de mogelijkheden voor uw ketelhuis? Neem dan gerust  contact met ons op.

Foto bovenaan © Luuk Oosterbaan – Rochdale

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op