Burcht Kasteel Doornenburg aardgasvrij

De Stichting Kasteel Doornenburg heeft Energy Bridge gevraagd om haar te adviseren over het aardgasvrij maken van het kasteel. Het extra voordeel van aardgasvrij is dat daarmee ook de exploitatiekosten worden gereduceerd. Het resultaat is dat de bekende Burcht volledig aardgasvrij verwarmd kan worden.

Robuust kasteel

Het robuuste Kasteel Doornenburg kijkt uit op de splitsing van de Waal en de Rijn, tussen Arnhem en Nijmegen. De eerste vermelding van het kasteel stamt uit 1295. Het kasteel heeft een hoofd- en voorburcht en staat op de lijst van rijksmonumenten. Het is een van de grootste en best bewaard gebleven kastelen van Nederland.

Energy Challenge

Voorafgaand aan de uitwerking van het advies heeft dit keer het hele team van Energy Bridge, dus niet alleen de adviseurs, samen met vrijwilligers van het kasteel meegedaan aan een eigen Energy Challenge. De groep werd in drie teams opgesplitst en elk team ontwikkelde heel creatieve ideeën, die nadien aan elkaar werden gepresenteerd. Uit al deze ideeën zijn de beste oplossingen geselecteerd.

Oplossingen

Om de burcht 100% aardgasvrij te verwarmen, heeft Energy Bridge gekozen om een hoog temperatuur lucht-water-warmtepomp op het dak te koppelen aan een buffervat op zolder. Met de huidige convectoren kan er goed verwarming worden op basis van laag temperatuur verwarming. Omdat in de komende jaren de CV-ketels vervangen dienen te worden, is de meerinvestering voor de verduurzaming zeer snel terugverdiend.

Voor de bijgebouwen wordt thermische energie uit de rivier De Linge gewonnen dat naar een collectieve warmtepomp wordt geleid. Vanuit daar worden de verschillende bijgebouwen volledig aardgasvrij verwarmd. Er zal met het Waterschap overlegd dienen te worden over de inpassing hiervan.

Ten slotte zijn een aantal praktische tips gegeven waarbij gelijk ‘laag hangend fruit’ kan worden geplukt. Zo kan de kapel in de winter worden afgesloten omdat deze nauwelijks wordt gebruikt.

Vervolg

Het Stichtingsbestuur heeft besloten om het aardgasvrij maken van de burcht verder te onderzoeken. Energy Bridge heeft het definitieve ontwerp hiervoor gemaakt zodat het bestuur dit met haar partners verder kan oppakken.

Ook verduurzamen en energie besparen?

Wilt u graag weten wat Energy Bridge ook voor u kan betekenen?
Neemt u dan gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op