Ketelstrategie voor 22.000 woningen Vivare
Vanaf 2026 wordt het bij de vervanging van individuele of collectieve CV-installaties verplicht om deze te vervangen door een duurzaam alternatief. Woningcorporatie Vivare heeft ervoor gekozen om dit nu al stap voor stap voor haar 22.000 woningen in en rondom Arnhem te gaan inrichten. Energy Bridge hielp Vivare daarbij met het ontwikkelen van de zogenoemde ketelstrategie.
22.000 woningen in 2050 CO2-neutraal
Naast de doelstelling uit het Nationale Klimaatakkoord om in 2050 CO2-neutraal te zijn, stuurt Vivare ook op 60% CO2-reductie in 2030. Dit doet zij stap-voor-stap omdat het ook in de begrotingen moet passen. Zo werkt Vivare aan de “warme jas”-aanpak, die zich richt op het verbeteren van de isolatie van de woningen, en is er een programma om zonnepanelen te plaatsen. Daarnaast is de aanpak van de gasgestookte CV-installaties heel belangrijk, omdat elke CV-vervanging vanaf 2026 een duurzame vervanging moet zijn.
Ontwikkeling ketelstrategie
Vivare heeft Energy Bridge gevraagd om hen met het ontwikkelen van de ketelstrategie voor alle CV-ketels te helpen. Daarbij droeg Energy Bridge, als expert in het verduurzamen van bestaande woningen, de technische en energetisch kennis aan, terwijl Vivare de organisatorische en financiële kennis en de wensen van haar bewoners inbracht.
Beslisboom voor elke ketelvervanging
De kern van de ketelstrategie is een beslisboom die door elke Asset Manager gebruikt kan worden op het moment dat een individuele of collectieve CV-ketel vervangen moet worden. In deze beslisboom komen onder andere naar voren: groot onderhoud, aansluiting warmtenetten, gebiedsoplossingen, collectieve oplossing op gebouwniveau en individuele oplossingen op woningniveau. In maximaal vijf stappen ontstaat een oplossing, die een van de ketenpartners van Vivare voor een vaste prijs aanbiedt, waarvan vooraf het energetisch rendement al helder is.
Implementatie
Vivare gaat deze ketelstrategie implementeren, zodat deze voor elke CV-ketel-vervanging in 2026 kan worden uitgevoerd. Vivare gaat deze processen, samen met haar ketenpartners, via een haalbaarheidsfase en pilots verder vormgegeven en inrichten.
Meer informatie?
Meer weten over het ontstaan van deze Ketelstrategie? Lees hier het interview met Jaya Sicco Smit, strategisch adviseur duurzaamheid bij woningcorporatie Vivare.
Wilt u verdere informatie over dit onderwerp of wilt u weten hoe dit ook voor uw vastgoedorganisatie ontwikkeld kan worden? Neem dan graag contact met ons op.
Foto © Vivare