Landelijke huurder wil aardgasvrije kantoren
Een zakelijk dienstverlener met landelijke dekking heeft meerdere redenen om duurzaamheid te omarmen: de maatschappelijke bijdrage, de verplichting van de overheid maar vooral de wens van het personeel om bij een duurzaam bedrijf met impact te werken. De doelstellingen zijn gekoppeld aan de SDG’s (Sustainable Developement Goals) van de VN. Een daarvan is CO2-reductie. De impact van het vastgoed op deze CO2-uitstoot is belangrijk. Echter, als gebruiker zijn ze niet in staat om de locatie te verduurzamen. Enerzijds omdat zij niet de eigenaar zijn maar huurder, anderzijds omdat de meeste kantoren door meerdere huurders (multi tenant) worden gebruikt. Vaak staat de eigenaar op afstand, bijvoorbeeld een buitenlandse belegger.
De dienstverlener heeft opdracht gegeven om per locatie inzichtelijk te maken wat de stappen moeten zijn om aardgasvrij te worden. Dit stappenplan is opgesteld in een vorm van een Roadmap. Tijdens onderhandelingen over een huurverlenging wordt de uitvoering van de Roadmap als eis neergelegd bij de Asset Manager en de Belegger. Hiermee borgt de dienstverlener dat ook op het gebied van vastgoed de doelstellingen om CO2 te besparen worden gehaald.
Energy Bridge neemt daarna de warmtelevering over van de eigenaar en voert de verduurzamingsstappen van de Roadmap door. De aardgasreductie en derhalve de verlaging van de servicekosten voor de huurder, worden gecompenseerd door verlenging van het huurcontract in combinatie met een hogere huur. Hierdoor stijgt de waarde van het vastgoed waarmee de investering in duurzaamheid gedekt kan worden. Ten slotte is de eigenaar geborgd voor nieuwe wetgeving en voldoet de huurder aan haar duurzaamheidsdoelstellingen.
Wilt u graag meer weten over wat Energy Bridge ook voor uw commercieel vastgoed kan betekenen? Neemt u dan gerust contact met ons op.