Aardgasvrij ook haalbaar voor portiekwoningen
Voor grote groepen bewoners van portiekwoningen ligt de verduurzaming van hun individuele CV-ketels en de daarmee gepaard gaande energiebesparing niet direct binnen handbereik. Dat is zonde, want de overstap naar duurzame warmte levert ook nog eens in financieel opzicht een flinke besparing op.
Is daar een antwoord op? Ja, dat is er zeker.
Energy Bridge heeft namelijk een financieel haalbare oplossing uitgewerkt om collectief, eenvoudig en snel de individuele CV-ketels van portiekwoningen door duurzame aardgasvrije warmteopwekkers te vervangen. Dat is uniek, want tot nu toe bestond hier geen eenvoudig maatwerk voor.
Met zo’n 847.000 portiekwoningen die Nederland rijk is, vele zelfs van na-oorlogse bouw, is er genoeg werk aan de winkel. De meeste portiekwoningen zijn in het bezit van woningcorporaties en VvE’s. Het moment waarop meerdere van de individuele CV-ketels aan onderhoud of vervanging toe zijn, is ideaal voor de overstap naar duurzame warmte. Het investeren in verduurzaming en verbetering van woningen werkt voor een gebouweigenaar al waardeverhogend, terwijl in het gehele plaatje rekening wordt gehouden met financiële haalbaarheid.
De vraag is nu… hoe pakt Energy Bridge dat dan aan?
Het afscheid nemen van aardgas staat bovenaan ons lijstje. Daar werken wij in 15 jaar tijd in 3 stappen naartoe, waarbij wij de grootste besparing direct al in stap 1 realiseren.
Als voorbeeld nemen wij u mee in een project dat wij momenteel in ontwikkeling hebben.
Stap 1
Energy Bridge heeft voor een portiekflat met 32 woningen een financieel haalbare oplossing uitgewerkt. Op het moment dat in het grootste gedeelte van de woningen de CV-ketels vervangen gaan worden, voert Energy Bridge in Stap 1 de volgende activiteiten uit om direct al minimaal 70% aardgas te reduceren:
- Allereerst leggen wij een collectief opweksysteem aan. Dit systeem komt bijvoorbeeld aan de blinde zijgevel, in de berging of op het dak. Afhankelijk van de situatie bestaat dit systeem uit een hoog temperatuur warmtepomp op basis van lucht of zonnewarmte in combinatie met een kleine CV-ketel voor de piekverwarming. Voor de benodigde elektriciteit van het nieuwe systeem komen PV-panelen (zonnepanelen) op het dak.
- Vervolgens verwijderen wij alle individuele CV-ketels, terwijl de bestaande radiatoren blijven zitten. Samen met nieuwe, geïsoleerde distributieleidingen komt er een afleverset in de woning die met warm water van minimaal 65 graden gevoed wordt. Met deze afleverset kan direct ook de geleverde warmte gemeten worden en via servicekosten of door een exploitant worden verrekend.
De afleverset produceert bovendien het warme tapwater voor de woning.
Stap 2
In Stap 2 wordt het aardgas verder uitgefaseerd door extra schilisolatie aan te brengen om daarmee de warmtevraag te reduceren. Als logisch vervolg staat in deze stap het vervangen van het gasfornuis door een elektrisch alternatief op stapel.
De beste combinatie is om Stap 1 en 2 tegelijkertijd uit te voeren. Als daarvoor wordt gekozen betrekt Energy Bridge een bouwkundig partner bij het project. Samen voeren wij vervolgens de investeringen in één keer uit en is het wooncomplex ook bouwkundig klaar voor de toekomst.
Stap 3
Ten slotte passen we in stap 3 nieuwe innovaties toe om het gebouw 100% aardgasvrij te maken. De piekverwarming met de bestaande CV-ketels zetten we met nieuwe energiebronnen om naar duurzame warmte. Zo is het in de toekomst mogelijk om eenvoudig naar waterstof, groen gas of een duurzaam warmtenet over te stappen zonder nog in de woningen te komen.
Versnelling door externe financiering
Deze werkwijze heeft als extra voordeel dat een collectief systeem gemakkelijker extern door een exploitant of via een lening te financieren valt. De aardgasreductie dekt bovendien voor het grootste gedeelte de financieringskosten.
Warmte as a Service
Energy Bridge biedt deze warmtelevering gedurende 15 jaar als een dienst aan via Warmte as a Service. Vanaf dag 1 is de warmterekening voor de bewoners lager, terwijl degene die de verduurzaming financiert deze investering ook nog eens terugverdient. Met de steeds hoger worden gasprijzen zijn de bewoners als collectief verzekerd van lagere energielasten dankzij de duurzaam opgewekte warmte. Op basis van een prestatiecontract blijven de bewoners hetzelfde wooncomfort houden als voorheen.
Benieuwd of dit concept ook voor uw portiekwoningen interessant is? Neem gerust contact met ons op!
Kijk hier voor meer innovaties voor portiekwoningen door Energy Bridge in samenwerking met de TU Delft.