In VvE Magazine, editie augustus 2023, verscheen een artikel waarin Piet Lampert, voorzitter van het VvE-bestuur Pisuissestraat 301-497 aan het woord is over de keuze voor de hybride warmtepompen. Klik op de afbeelding voor de PDF-weergave van het artikel.

Voorspelde verduurzaming wordt waargemaakt bij VvE Pisuissestraat Den Haag

De VvE Pisuissestraatmet 84 woningen in Den Haag wordt zowel bouwkundig als met installatiemaatregelen verduurzaamd. Energy Bridge heeft in 2023 de blokverwarming verduurzaamd met warmtepompen en nieuwe ketels. Na de winterperiode blijkt de gerealiseerde aardgasreductie van 77% goed overeen te komen met de voorspelde waarde. Nadat alle seizoenen zijn doorlopen, verwacht Energy Bridge extra stappen te zetten om via goede sturing nog meer reductie te halen.

Situatie

Het VvE-complex uit 1971 heeft 84 woningen. Op het veertien verdiepingen tellend gebouw is een ruim ketelhuis gevestigd, waarin voorheen twee gasgestookte CV-ketels de ruimteverwarming verzorgden. Het warmte-verdeelsysteem verdeelt de warmte via twee groepen naar de afzonderlijke appartementen. De ketels waren aan vervanging toe. Energy Bridge is in 2022 gevraagd om de mogelijkheden met warmtepompen te onderzoeken om zo aardgas te besparen.

Bouwkundig wil de VvE daarnaast binnenkort ook enkele isolerende maatregelen laten uitvoeren, waaronder spouwmuurisolatie en vervanging van alle beglazing in de woningen door HR++-glas.   Het VvE-bestuur is in het besluitvormingsproces om tot verduurzaming te komen bijgestaan door Stichting VvE Belang.

Scenariostudie 

Tijdens de scenariostudie is gekeken naar een verduurzaamde blokverwarming zonder en mèt isolerende maatregelen. Hieruit kwam naar voren dat de eerste stap met een hybride blokverwarming ongeveer 78% aardgasbesparing zal opleveren. Wanneer de isolerende maatregelen zijn uitgevoerd, is het mogelijk om ongeveer 95% aardgasbesparing te halen. Beide scenario’s zijn vergeleken met een 1-op-1 vervanging van de ketels.

Engineering-, realisatie- en beheerfase 

Nadat de VvE in 2022 een keuze heeft gemaakt om snel de blokverwarming te verduurzamen, heeft Energy Bridge de engineeringsfase opgestart. Daarbij is bijvoorbeeld gekeken naar het benodigd elektrisch vermogen, is de selectie van de warmtepompen bepaald en is het principeschema opgesteld. 

Samen met haar realisatiepartners Spijker Klimaatservice, Hinfelaar Elektrotechniek en V&M Regeltechniek heeft Energy Bridge de realisatie in de zomer van 2023 uitgevoerd. Sinds de oplevering in beheert Energy Bridge de verduurzaamde installatie op afstand en stuurt bij voor de meest optimale energieprestatie.

Financiering

De VvE heeft een lening bij het Warmtefonds aangevraagd. Deze is in 2 fases uitgekeerd: voor de verduurzaamde blokverwarming en voor de bouwkundige maatregelen.

Het resultaat: een tevreden VvE

Na ruim 6 maanden en een winterperiode zijn de resultaten conform de verwachtingen. Daarbij is ook rekening gehouden met de zachte wintermaanden van februari en maart. Het VvE Bestuur is zeer tevreden met het behaalde resultaat tot op heden. Daarnaast gaat de komende tijd aan de slag om de installatie nog beter in te stellen zodat er meer dan 80% aardgasreductie behaald kan worden.

Ook interessant voor u?

Wilt u graag weten wat Energy Bridge ook voor u kan betekenen?
Neemt u dan gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op