Snelle verduurzaming en energiebesparing voor VvE Pisuissestraat Den Haag

De VvE Pisuissestraat heeft besloten om haar wooncomplex met 84 woningen in Den Haag zowel bouwkundig alsook met installatiemaatregelen te gaan verduurzamen. Energy Bridge heeft voor de warmteopwekking door de blokverwarming meerdere scenario’s gepresenteerd waaruit de VvE een keuze heeft gemaakt. Om zo snel mogelijk profijt te hebben van duurzame warmte, gaat Energy Bridge de blokverwarming deze zomer realiseren. Daarna gaat de VvE aan het werk om ook de bouwkundige maatregelen uit te voeren.

Situatie

Het VvE-complex uit 1971 heeft 84 woningen. Op het veertien verdiepingen tellend gebouw is een ruim ketelhuis gevestigd, waarin de twee gasgestookte CV-ketels de ruimteverwarming verzorgen. Het warmte-verdeelsysteem verdeelt de warmte via twee groepen naar de afzonderlijke appartementen. Deze ketels zijn in de komende jaren aan vervanging toe. Bouwkundig wil de VvE daarnaast enkele isolerende maatregelen laten uitvoeren, waaronder spouwmuurisolatie en vervanging van alle beglazing in de woningen door HR++-glas.   

Het VvE-bestuur wordt in het besluitvormingsproces om tot verduurzaming te komen bijgestaan door Stichting VvE Belang.

Scenariostudie 

Tijdens de scenariostudie is gekeken naar een verduurzaamde blokverwarming zonder en mèt isolerende maatregelen. Hieruit kwam naar voren dat de eerste stap met een hybride blokverwarming ongeveer 78% aardgasbesparing zal opleveren. Wanneer de isolerende maatregelen zijn uitgevoerd, is het mogelijk om ongeveer 95% aardgasbesparing te halen. Beide scenario’s zijn vergeleken met een 1-op-1 vervanging van de ketels.

Engineering- en realisatiefase 

Nadat de VvE een keuze heeft gemaakt om snel de blokverwarming te verduurzamen, heeft Energy Bridge de engineeringsfase opgestart. Daarbij is bijvoorbeeld gekeken naar het benodigd elektrisch vermogen, is de selectie van de warmtepompen bepaald en is het principeschema opgesteld. 

Samen met realisatiepartners Spijker Klimaatservice, Hinfelaar Elektrotechniek en V&M Regeltechniek gaat Energy Bridge de realisatie in de zomerperiode uitvoeren.

Financiering

De VvE heeft besloten om een bancaire lening aan te gaan met de bank. Het proces van aanvraag tot goedkeuring werd binnen een maand doorlopen. Daarmee heeft de VvE sneller opdracht kunnen geven voor de verduurzaming van de blokverwarming. En heeft zij eerder profijt van een lagere energierekening.

Ook interessant voor u?

Wilt u graag weten wat Energy Bridge ook voor u kan betekenen?
Neemt u dan gerust contact met ons op.

Op de hoogte blijven van ons nieuws en innovaties?

Meld u aan voor onze updates

Op de hoogte blijven?