Toekomstbestendige vervanging in rijksmonument

Het monumentale complex City House van Manhave Vastgoed is een icoon in het centrum van Rotterdam. Het pand biedt onderdak aan kantoren, winkels en 120 huurappartementen. Vanuit de stadsverwarming ontvangt het pand warmte voor ruimteverwarming en warmtapwater. Na ruim 64 jaar zijn de distributieleidingen aan vervanging toe. Met de wens van Manhave Vastgoed om meer te verduurzamen en in de toekomst ook koeling aan te bieden aan haar huurders, zijn door Energy Bridge meerdere vervangingsscenario’s op een rijtje gezet.

Vervanging als natuurlijk ijkmoment

Voor gebouweigenaren is een vervanging een goed moment om het gebouw te toetsen aan de nieuwe wensen voor zowel de gebruikers als rondom de energietransitie. Manhave Vastgoed heeft de vervanging van het distributiesysteem aangegrepen om deze toetsing te doen.

Integrale benadering

Voor City House heeft Energy Bridge meerdere vervangingsscenario’s opgesteld. Daarbij is, onder andere, ook de stadsverwarming beschouwd in relatie tot eigen opwekking en individuele warmttapwater bereiding per appartement. Verder is de wens van koeling opgenomen in de scenario’s.

Stappenplan met TCO-berekening

Als eerste stap zijn meerdere technische concepten opgesteld. Nadat er een realisatieprijs was ingeschat, is een Total Cost of Ownership berekening gemaakt voor een periode van 15 en 30 jaar. Tevens is gekeken wat voor effect elk technisch concept heeft op de warmtekosten voor de bewoners van City House. Er is gekozen om het distributiesysteem 1-op-1 te vervangen. Daarnaast heeft Manhave Vastgoed een leidraad voor de komende jaren om haar monumentale pand verder te verduurzamen.

Samenwerking

Als een integraal team hebben Manhave Vastgoed en Energy Bridge gezamenlijk het traject vormgegeven en een keuze gemaakt. Door kleine ‘sprints’ te maken is in korte tijd veel kennis gedeeld en opgebouwd. In een eindrapportage is deze kennis en conclusies opgenomen, waardoor dit binnen Manhave geborgd is.

Edwin Dickhoff, Senior Asset Manager van Manhave Vastgoed: “Met het onderzoek hebben we een gefundeerde en toekomstbestendige keuze kunnen maken. Zo blijft het straks mogelijk om ook met andere duurzame warmtebronnen te werken dan alleen stadsverwarming. De stapsgewijze aanpak van Energy Bridge samen met de gezamenlijke besluitvorming heeft ons goed geholpen in het maken van deze keuze.”

Wilt u meer weten over dit project of wat Energy Bridge voor u kan betekenen? Neem dan graag contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op