VvE De Grote Zwaan bijna aardgasvrij

Het appartementencomplex De Grote Zwaan in Nijmegen uit 1977 heeft 71 woningen met een actieve VvE. Een oude blokverwarming maakt ruimteverwarming en warm tapwater. De distributieleidingen van het ketelhuis naar de woningen zijn aan vervanging toe. Daarnaast dient ook de gevel gerenoveerd te worden. Met het oog op de energietransitie, de steeds hoger wordende gas- en elektraprijzen en het doel om de waarde van de appartementen te vergroten bekijkt de VvE een complete renovatie inclusief verduurzaming van de blokverwarming.

Haalbaarheidsstudie

Om de leden van de VvE goede keuzes te bieden, heeft het VvE Bestuur aan Green Leap gevraagd het proces te begeleiden. Naast het onderzoeken van de financieringsbehoefte wordt er ook een haalbaarheidsstudie uitgevoerd op bouwkundig en installatietechnische vlak. Daarnaast worden de noodzakelijke vergunningen in beeld gebracht die nodig zijn om de volledige verduurzaming uit te voeren. Voor het verwarmingstraject, vanaf de blokverwarming tot en met het afgiftesysteem, heeft Energy Bridge, in opdracht van Green Leap, meerdere verduurzamingsscenario’s opgesteld.

Scenario’s verduurzaming blokverwarming

De collectieve blokverwarming maakt zowel warmte voor het tapwater als ruimteverwarming via de radiatoren. Om de blokverwarming verduurzamen heeft Energy Bridge 4 scenario’s opgesteld en vergeleken met een 1-op-1 vervanging. De vervanging en mogelijk aanpassing van het distributienet is mede afhankelijk van deze keuze.

Warm tapwaterRuimteverwarming
Scenario 1   Centraal met CO2 warmtepompHybride met lucht-water warmtepomp
Scenario 2   Centraal met ventilatie warmtepompHybride met lucht-water warmtepomp
Scenario 3   Decentraal met ruimteverwarming als bron  Hybride met lucht-water warmtepomp
Scenario 4   Decentraal met ruimteverwarming als bron  Hybride met ventilatie warmtepomp

De VvE heeft gekozen voor scenario 1. Dit levert zo’n 70% aardgas- en 40% CO2-reductie op. En wanneer de schil extra geïsoleerd wordt, gaat de aardgas- en CO2-reductie naar 90% respectievelijk 65%.

150 zonnepanelen

Naast de verduurzaming van de blokverwarming en de vervanging van het distributienet, zullen er ook zo’n 150 PV-panelen op het dak worden gelegd. De opgewekte stroom wordt gebruikt voor de warmtepompen en voor de algemene voorzieningen zoals de lift en de verlichting. Hiermee stijgt de CO2-reductie van de VvE ruim boven de 75%.

Financiering

Op basis van de keuze van de VvE heeft Energy Bridge een raming afgegeven voor de verduurzaming van de blokverwarming, de vervanging van het distributienet en de PV-panelen. Samen met de ramingen van de andere werkzaamheden, presenteert Green Leap dit aan de VvE-leden. Na goedkeuring in de ALV zal er gekeken worden naar de financiering van alle maatregelen, inclusief de renovatie van de schil van het gebouw. De kosten van deze financiering zullen deels gedekt worden door de besparing op aardgas en elektriciteit.

Wilt u ook verder geholpen worden om de warmtevoorziening van uw VvE complex te verduurzamen? Neem dan contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op