Portiekwoning aardgasvrij

De meeste portiekwoningen van woningcorporaties en VvE's hebben een individuele CV-ketel. Er bestaan op dit moment geen eenvoudige oplossingen om bij een vervanging van een CV-ketel gelijk over te stappen op aardgasvrije, duurzame warmte. Energy Bridge heeft een oplossing uitgewerkt om deze toch snel en eenvoudig aardgasvrij te maken. Met Corporatiewarmte wordt in 15 jaar in drie stappen afscheid genomen van aardgas. Daarmee leiden we zowel de woningcorporatie als de huurders met dit 3 stappenplan aardgasvrij door de warmtetransitie en gebruiken we de natuurlijke momenten om naar 100% aardgasvrij te komen.

Energy Bridge heeft voor 38 woningen een financieel haalbare oplossing uitgewerkt. Op het moment dat in de grootste gedeelte van de woningen een CV-ketel vervangen moet worden, voert Energy Bridge in Stap 1 de volgende activiteiten uit:

  • Er wordt een collectief systeem aangelegd in de berging of op het dak. Deze bestaat uit een water-water warmtepomp in combinatie met een kleine CV-ketel voor de piekverwarming. Daarnaast worden er thermische panelen op het dak geïnstalleerd die als bron voor de warmtepomp fungeren. Op de resterende ruimte van het dak worden PV-panelen gelegd.
  • Alle individuele CV-ketels worden verwijderd en er komt een afleverset in de woning op dezelfde plaats die met een leiding vanuit het dak of vanuit de kelder wordt gevoed met warm water van minimaal 65 graden. Hiermee kan ook gelijk de geleverde warmte gemeten en verrekend worden via de servicekosten.

In Stap 2 en Stap 3 wordt het aardgas verder uit gefaseerd, onder andere door het gasfornuis te vervangen door een elektrisch fornuis, lokaal extra isolatie om de warmtevraag te reduceren en verdere innovaties toe te voegen. Daarmee raken we gelijk het voordeel om van een individuele naar een collectieve installatie te gaan. Vanuit collectiviteit is de verduurzaming beter financierbaar en kunnen daardoor sneller stappen worden gezet. En met de steeds hoger worden gasprijzen zijn de huurders financieel verzekerd van lagere energielasten dankzij de duurzaam opgewekte warmte.

Met deze eerste stap wordt vanaf de eerste dag minimaal 80% aardgas gereduceerd en meer dan 70% CO2-reductie gehaald. Energy Bridge biedt deze warmtelevering voor 15 jaar aan de woningcorporatie aan als een dienst via Corporatiewarmte een ‘warmte as a service’. Vanaf dag 1 is de warmterekening voor de huurders lager, terwijl degene die verduurzaming financiert ook deze investering terugverdient. Op basis van een prestatiecontract blijven de huurders hetzelfde wooncomfort houden als voorheen, terwijl Energy Bridge al het beheer- en onderhoud op zich neemt.

Past dit concept ook voor uw portiekwoning? Neem dan contact met ons op!