Home > Actueel > Goed nieuws voor 600.000 woningen met blokverwarming!

Goed nieuws voor 600.000 woningen met blokverwarming!

In Nederland worden zo’n 600.000 woningen verwarmd door een blokverwarming. Het grote voordeel van deze collectieve installaties is dat een verduurzamingsslag snel gemaakt is en dat deze woningen daarmee snel een lagere energierekening krijgen. Met historische data van een verduurzaamde blokverwarming van Woonzorg Nederland in Arnhem toont Energy Bridge aan dat de verwachte kostenverlaging na een jaar ook daadwerkelijk gerealiseerd is. Door deze bewijslast heeft Energy Bridge haar verduurzamingsmethode gevalideerd. Goed nieuws dus voor alle 600.000 woningen met een blokverwarming!

Model voor bepaling energetisch rendement

Als specialist om bestaande blokverwarmingen te verduurzamen heeft Energy Bridge een nauwkeurig model ontwikkeld om het verwachte energetisch rendement van een verduurzaming te berekenen. Met monitoring van door ons verduurzaamde systemen wordt het model continu geverifieerd en verbeterd. Daarmee kunnen we steeds beter en sneller andere blokverwarmingen verduurzamen.

Verwacht rendement

In 2020 werd Energy Bridge door Woonzorg Nederland gevraagd voor een advies om de blokverwarming op het woonzorgcomplex Aerenheem in Arnhem te verduurzamen. Er is gekozen voor een hybride warmtepompsysteem op basis van twee hoog temperatuur lucht-water warmtepompen. Het systeemconcept is gesimuleerd en het verwachte rendement doorgerekend. Daarbij zijn de verbruiksgegevens van de afgelopen jaren als uitgangspunt genomen. Ook de geplande isolerende maatregelen werden erin meegenomen. 

De verwachte inzet van de warmtepompen werd berekend op 74% van de totale warmtevraag, gebaseerd op de graaddagen van 2018. Dit betekent een aardgasreductie van 74%.

Gerealiseerd rendement

Het ontwikkelde en gerealiseerde hybride warmtepompsysteem draait sinds september 2021 op volle toeren. Na 1 jaar komt de inzet van de warmtepompen uit op 76%. Het aantal gewogen graaddagen was in deze periode vrijwel gelijk aan het referentiejaar van 2018. De onderstaande grafiek geeft de inzet en warmteproductie van de warmtepompen (groen) en de CV-ketels (grijs) weer bij de verschillende buitentemperaturen per week.

Gedurende het jaar is het systeem ingeregeld en geoptimaliseerd via continue monitoring. De verwachting is dat de warmtepomp volgend jaar nog meer ingezet kan worden en efficiënter zal draaien. Om dit op de lange termijn te waarborgen is het van belang dat blijvend wordt gemonitord en bijgestuurd waar nodig.

Gerealiseerde kostenbesparing voor bewoners

Voor de verduurzaming van de blokverwarming is door Woonzorg Nederland aan de bewoners vooraf een kostenbesparing opgegeven van 24%, gebaseerd op tarieven van begin 2021. Met de hogere inzet en rendement van de warmtepompen komt dit in 2022 uit op 28%. Met de verwachte verhoging van de gas- en elektraprijzen op lange termijn gaat dit percentage naar minimaal 40%.

Financiële impact monitoring

De inzet van de warmtepomp heeft veel impact op de warmtekosten voor de bewoners. Wanneer een warmtepomp een storing geeft, zullen de CV-ketels de warmteproductie volledig overnemen met direct stijgende warmtekosten tot gevolg. Zo leidt een inzet van 50% in plaats van 76% direct tot een kostenverhoging van minstens 20%.

De extra kosten voor goed beheer en monitoring dekken ruimschoots het risico op verhogingen van de warmtelasten en onverwachte naheffingen voor de bewoners. En de levensduur van de duurzame installatie wordt aanzienlijk verlengd.

Ook met zekerheid verduurzamen?

Bent u benieuwd hoe u uw collectieve installatie met zekerheid kunt verduurzamen? Neem dan graag contact met ons op of vraag een gratis online advies aan voor een eerste inzicht in de mogelijkheden.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Energy Bridge? Schrijf u in voor de nieuwsbrief! En volgt u ons al op LinkedIn?

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op