Rochdale kiest voor Energy Bridge

Rochdale, een woningcorporatie in Amsterdam. En niet zomaar één. Rochdale heeft stevige ambities. Zo staan zij ervoor om iedereen goede betaalbare woningen in sterke buurten in Amsterdam, Zaanstad, Purmerend, Diemen en Landsmeer te bieden. Op die manier geven zij aan ruim 80.000 bewoners een thuis. Daarnaast richten zij zich op de toekomst en maken keuzes die bijdragen aan duurzaam wonen. In dat licht staat Rochdale een grote opgave te wachten om alle woningen in 2050 naar CO2-neutraal te krijgen.

Wij spraken met Luuk Oosterbaan, Regisseur Verduurzaming Vastgoed, over de aanpak die Rochdale hiervoor kiest en hoe de samenwerking tijdens het adviestraject met Energy Bridge verloopt.

“Voor de locaties Osdorperhof en Brandaris gaan we al concreet aan de slag met verduurzaming en warmtetransitie”, begint Oosterbaan zijn verhaal. “Tijdens een bezoek aan de Vakbeurs Energie in de Brabanthallen kreeg ik de tip om eens met Jan-Maarten Elias van Energy Bridge contact op te nemen. Daar heb ik geen spijt van gehad. Vanaf het eerste moment verloopt het contact met Energy Bridge plezierig. Het is een kleine, jonge onderneming en ze kunnen snel schakelen. Bovendien hebben ze veel kennis in huis, heel specifieke kennis over warmtepompen, maar eigenlijk hebben ze over de hele linie de kennis die nodig is om een goede warmtetransitie met warmtepompen door te voeren. Wat ik ook waardeer is dat ik in directe lijn met de engineers van Energy Bridge kan sparren.”

“Momenteel is voor de locatie Osdorperhof het adviestraject afgerond en zitten we in een vooronderzoek offerte, en voor locatie Brandaris zijn we al een stap verder en gestart met de engineering”, gaat Oosterbaan verder. “Maar even terug naar dat adviestraject. Dat was heel waardevol. Energy Bridge kijkt namelijk met hun knowhow en een externe blik naar de gehele situatie op locatie. Dat is in krap stedelijk gebied best een uitdaging.” vertelt Oosterbaan. “Vaak betreft het namelijk oudere panden met bestaande installaties. Er is schaarste aan capaciteit op het energienet, oudere daken zijn niet altijd berekend op extra gewicht en dan noem ik nog niet eens de eventuele geluidshinder van warmtepompen. Energy Bridge houdt daar allemaal rekening mee. Ze kijken naar de netcapaciteit, bouwkundige aspecten, onderhoud, doen een geluidsonderzoek om de ideale positie van de warmtepompen te bepalen, en ga zo maar door. Eigenlijk doorlopen ze in hun advies alle disciplines om rekening mee te houden.” zegt een enthousiaste Oosterbaan.

“Ook letten ze natuurlijk op de financiële aspecten. Ze zoeken naar de hoogste efficiency voor de laagste kosten. Na afronding heb je een advies in handen waarmee je zo een aanbestedingstraject in kunt of natuurlijk de uitvoering door Energy Bridge kunt laten doen. Het is fijn om die keuze te houden. Er zitten geen verplichtingen aan het adviestraject omdat Energy Bridge dat heeft losgekoppeld van de uitvoering.” 

Op onze vraag of er nog meer in het vat zit voor Energy Bridge was Oosterbaan stellig. “Ik sluit verdere samenwerking met Energy Bridge niet uit want het werkt prettig met hen. Naast Osdorperhof en Brandaris zijn er nog zo’n 18 locaties van Rochdale met een collectief ketelhuis die een dergelijk traject in moeten. Ik maak mij wel een beetje zorgen over krapte van capaciteit in de markt, die ik ook bij Energy Bridge zie. De wachttijden lopen al wat op. Arbeidskrachten zijn moeilijk te vinden en iedereen vist in dezelfde vijver. Dat in combinatie met de snel toegenomen vraag om warmtetransities en de wens om van het gas af te komen maakt het er voor iedereen niet gemakkelijker op.”

“Doorslaggevend om met Energy Bridge in zee te gaan is voor ons de prettige aanpak en korte lijnen. Hun toegevoegde waarde is groot. Kortom, ik ben blij met het advies van deze externe partij.” besluit Oosterbaan.

Foto: Luuk Oosterbaan in een ketelhuis, ter verkenning voorafgaand aan het advies van Energy Bridge.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Energy Bridge? Schrijf u in voor de nieuwsbrief! En volgt u ons al op LinkedIn?

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op