100% aardgasvrij in 3 stappen

De ambitie om bestaand vastgoed in één keer aardgasvrij te maken, is in de meeste gevallen onbetaalbaar. Binnen bestaande processen, op natuurlijke momenten en met bewezen technieken kan vandaag al binnen 1 jaar zo’n 80% aardgasreductie behaald worden. En is het gebouw voorbereid voor de laatste stappen naar 100% aardgasvrij.

1.000 woningen per dag

Het vraagstuk ‘Aardgasvrij’ in de gebouwde omgeving is groot en complex. Intussen ligt er een Europese CO2-doelstelling voor 2030 van 55% reductie ten opzichte van 1990. En in 2050 is dit 95%. Met 30% van alle CO2-uitstoot moet de gebouwde omgeving hier een aanzienlijke steen aan bijdragen. Immers, zo’n 80% van de gebouwen in 2050 is vandaag al gebouwd.

Met zo’n 8.000.000 gebouwen en huizen in Nederland, waarvan circa 95% wordt verwarmd door aardgas, moeten er tot 2050 1.000 woningen per dag verduurzaamd worden. Geschat wordt dat er intussen 1.000 woningen per maand worden verduurzaamd.

Verwacht wordt dat zo’n 20-25% van de woningen in 2025 wordt verwarmd door een warmtenet. De resterende 75% zal met andere technieken 100% aardgasvrij worden.

Grote stappen op natuurlijke momenten

De keuze van Energy Bridge is om aan te sluiten bij de natuurlijke vervangingsmomenten van een gebouw. We gaan daarbij uit van de basis van circulair bouwen: het Steward Brand’s 6S -model.

Bij circulair bouwen draait het om slim inzetten van de onderdelen van een gebouw om deze later opnieuw te gebruiken. Elk gebouw bestaat uit onderdelen met een eigen levensduur. Het model van Stewart Brand uit 1994 werkt dit uit met zes gebouwschillen (of gebouwlagen) die elk een eigen levensduur hebben. Dit wordt toegepast om remontabel te bouwen voor nieuwbouw en grootschalige renovatie. Deze denkwijze biedt ook handvaten voor bestaand vastgoed.

D-MJOP

Het huidige vastgoedonderhoud voor bestaande gebouwen wordt uitgevoerd volgens een MJOP (meerjaren onderhoudsplan). Deze wordt opgesteld op basis van de levensduur van de onderdelen. Daarmee kan ook gewerkt worden vanuit het Steward Brand-model. De technische levensduur van installaties (Services) is korter dan bijvoorbeeld de schil (Skin). Gedurende de levensduur van een gebouw is het vervangingsmoment van, bijvoorbeeld de ketels, vaker dan, bijvoorbeeld, het dak.

Aardgasvrij in 3 stappen

Gebaseerd op bovenstaand is door Energy Bridge een logisch 3-stappenplan ontwikkeld om aardgasvrij te worden. Dit wordt intussen bij veel gebouwen doorgevoerd. Onderstaande stappen zijn specifiek uitgelicht voor appartementencomplexen met een blokverwarming voor woningcorporaties en VvE’s . Ook voor andere gebouwtypes zoals kantoren is het 3-stappenplan toepasbaar.

Stap 1: vervang cv-ketel voor hybride systeem

Wanneer de collectieve verwarming wordt vervangen door een duurzaam hybridesysteem, bestaande uit o.a. een warmtepomp, buffer en een CV-ketel, is het nu al mogelijk om zo’n 80% van het gasverbruik te reduceren. De bestaande binneninstallaties en radiatoren kunnen blijven zitten. De bewoner is niet meer 100% afhankelijk van de steeds hoger wordende gasprijzen zodat de energierekening laag gehouden kan worden. TCO-berekeningen laten zien dat een hybride systeem zich binnen 5 tot 10 jaar al terugverdient ten opzichte van een 1-op-1 vervanging van een CV-ketel. Deze stap levert de hoogste CO2-reductie per geïnvesteerde euro op als extra labelsprongen.

Stap 2: isoleren (indien nodig) en elektrisch koken

In de basis geldt dat het reduceren van de warmtevraag via isolatie altijd goed is en vaak zelfs essentieel om aardgasvrij te worden. In het algemeen kan worden gesteld dat gebouwen die ná 2000 gebouwd zijn, voldoende geïsoleerd zijn om met een warmtepomp verwarmd te worden. Dankzij de kennis van het gebouw, het bestaande gebruik, het comfort en bestaande meettechnieken is het mogelijk effectief te isoleren.

Tevens dienen eventueel de gasfornuizen vervangen te worden door elektrische fornuizen.

Stap 3: gebruik innovaties om over 15 jaar naar 0% te gaan

Na ca. 15 jaar is de warmtepomp uit Stap 1 aan vervanging toe. Dit vervangingsmoment wordt gebruikt om op dat moment andere of nieuwe technieken toe te passen om naar 100% aardgasvrij te gaan. Dit kan een nieuw type warmtepomp zijn, een aansluiting op een warmtenet of zelfs groen gas. Of misschien een innovatie die nu nog niet bekend is. De keuze zal gebaseerd zijn op technische, organisatorische en financiële elementen. Met de stappen 1 en 2 bent u in ieder geval voorbereid voor deze stap 3 en klaar voor een toekomst zonder aardgas!

Note: tijdens een grootschalige renovatie kunnen sommige gebouwen met Stap 1 en Stap 2 gelijk naar 100% aardgasvrij gaan.

Meer infomatie?

Wilt u meer informatie over onze oplossingen en hoe wij uw gebouw kunnen verduurzamen? Neem dan graag contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op