Home > Actueel > Verduurzaming blokverwarming helpt huurders én verhuurders met nieuwe Wet Betaalbare Huur

Verduurzaming blokverwarming helpt huurders én verhuurders met nieuwe Wet Betaalbare Huur

De nieuwe Wet Betaalbare Huur, die per 1 juli is ingegaan, is bedoeld om het huren van een huis betaalbaarder te maken. Door snel en eenvoudig blokverwarming om te bouwen naar een hybride systeem met warmtepompen, kunnen huurders van een appartement hun energierekening tot zo’n 30 procent verlagen. Voor de verhuurder betekent de verduurzaming van de blokverwarming dat de woning twee of drie energielabelsprongen kan maken, waardoor de huur gelijk kan blijven of zelfs iets verhoogd kan worden.

Wet Betaalbare Huur en Energielabels

De nieuwe wet zorgt ervoor dat verhuurders een huur vragen die past bij de kwaliteit van de woning. Onderdeel van de Wet is het moderniseren van het woningwaarderingsstelsel (het WWS). In het WWS worden hogere energielabels (B t/m A++++) hoger gewaardeerd, terwijl labels E,F en G juist aftrekpunten krijgen. Dit zal de verdere verduurzaming van huurwoningen gaan stimuleren.

Hybride blokverwarming: de meest efficiënte verduurzamingsstap

De aanpassing van een bestaande blokverwarming tot een hybride installatie met warmtepompen is tot op heden nog steeds de meest efficiënte en haalbare verduurzamingsstap. Wij schreven daar al eerder over in het artikel “Verduurzaming blokverwarming: hybride of all-electric”.

In het kader van het programma ‘De Renovatieversneller’ voor woningcorporaties, deed het Bureau Nieman in 2021 onderzoek naar de impact van de hybride blokverwarming op energielasten en energielabels. Voor meerdere gestapelde wooncomplexen met blokverwarming voerden zij de NTA8800-berekening uit voor zowel een hoekwoning op de bovenste verdieping als voor een tussen-tussen woning. Daarbij werd rekening gehouden met een hybride blokverwarming met hoog-temperatuur lucht-water warmtepompen en PV-panelen op het dak. De berekeningen resulteerden in een energiekostenreductie van tussen de 9% en 32% en het behalen van twee of drie energielabelsprongen.

Aantoonbare energiekostenreducties en energielabelsprongen

Energy Bridge heeft de afgelopen jaren tientallen wooncomplexen met een blokverwarming verduurzaamd. Monitoring van een aantal installaties heeft aangetoond dat de verwachte energiekostenreducties zijn behaald. Ook de energielabelsprongen zijn na de verduurzaming, veelal in combinatie met bouwkundige maatregelen, door (o.a.) woningcorporaties waargemaakt.

Resumé

Het verduurzamen van wooncomplexen met een blokverwarming biedt voor zowel huurders als verhuurders voordelen. Het levert een snelle verlaging van de energiekosten op en biedt voor een relatief lage investering per woning de mogelijkheid om de huur op niveau te houden of zelfs iets te verhogen. Daarmee draagt deze vorm van verduurzaming bij aan de nieuwe Wet Betaalbare Huur.

Meer informatie over de Wet Betaalbare huur

Op de website van Volkshuisvesting Nederland vindt u meer informatie over de Wet Betaalbare Huur: www.volkshuisvestingnederland.nl/onderwerpen/wet-betaalbare-huur en over de WWS-aanpassingen: www.volkshuisvestingnederland.nl/onderwerpen/wet-betaalbare-huur/hoe-werkt-de-wet-betaalbare-huur/wws-aanpassingen

Ook interessant voor u?

Neemt u dan graag contact met ons op, of start met de gratis en vrijblijvende quickscan.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Energy Bridge? Schrijf u in voor de nieuwsbrief! En volgt u ons al op LinkedIn?

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op