‘Waarom niet eerst isoleren?’

Dat is een terechte vraag die wij vaak krijgen als wij met eigenaren van woon- en zorgcomplexen in gesprek zijn over de verduurzaming van hun collectieve gasketels. Isoleren en duurzaam opwekken van warmte kan immers niet los van elkaar gezien worden om naar 100% aardgasvrij te komen.

Natuurlijke momenten

Het moment van verduurzaming is van cruciaal belang. De kosten om te verduurzamen zijn namelijk het laagst als dit gebeurt tijdens een natuurlijk moment. Dit kan zijn een aan-/verkoop zijn, een nieuwe huurder of een vervangingsmoment van de gebouwschil of installaties. Het Meerjaren Onderhouds Planning (MJOP) maakt dit inzichtelijk.

Vervangingsmoment installaties

De installaties worden vanwege de kortere levensduur vaker vervangen. Daardoor is het logisch om dit moment direct te gebruiken om zoveel mogelijk aardgas- en CO2-reductie te halen. Je begint dus eigenlijk met de Stap 2 van Trias Energetica, het duurzaam opwekken van energie.

Trias Energetica

Het omdraaien van de stap 1 (isoleren) en 2 (duurzaam opwekken) van de Trias Energetica kan qua snelheid en kosten enorm helpen om om te schakelen aardgas- en CO2-reductie. En niet onbelangrijk: het verlaagt direct de energierekening.

Duurzame vervanging leidt tot 80% aardgasreductie

Bij het vervangen van de collectieve gasketel kan met een duurzame installatie al tot 80% aardgasreductie behaald worden. Voor de opvang van koude periodes in minder goed geïsoleerde wooncomplexen springt de CV-ketel bij als piekvoorziening. En als u daarna gaat isoleren op een volgend natuurlijk moment, bespaart u direct nog verder op uw gasrekening en krijgt u een beter wooncomfort. Zo komt 100% aardgasvrij in zicht.

Meer weten?

Wilt u meer achtergrond over deze omgekeerde Trias Energetica-stappen? Lees onze publicatie ‘100% aardgasvrij in 3 stappen met circulair denken’

Is uw collectieve gasinstallatie binnenkort aan vervanging toe? Bekijk de vele voorbeelden van eigenaren die u zijn voorgegaan. En neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Energy Bridge? Schrijf u in voor de nieuwsbrief! En volgt u ons al op LinkedIn?

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op