Jelle Fokkema rechts op de foto naast
Klaasjan van der Maas en Jan-Maarten Elias

© Foto: Eize Hoekstra

Medewerker aan het woord:
Jelle Fokkema

Jelle Fokkema is onze Technisch Directeur. Hij is gedreven in bijna alles wat hij doet en vertelt graag over zijn werk bij Energy Bridge, zijn visie op verduurzaming en over andere interesses die hem bezighouden als hij niet aan het werk is.

Echt impact maken

Toen Jelle begon te studeren koos hij voor Industrial Design Engineering aan de Universiteit Twente. “Na mijn bachelor heb ik een tijd gewerkt bij een bedrijf waar ze specialistische onderdelen voor superjachten maakten. Het was erg leerzaam om in een high-tech omgeving nieuwe producten van scratch af te ontwikkelen.” aldus Jelle.

Ondanks de uitdaging van deze baan zag Jelle hier voor zichzelf geen toekomst. Hij had de vurige wens om meer met duurzaamheid bezig te kunnen zijn. Dat past beter bij hem. “Ik besloot om verder te gaan studeren en begon aan de master Sustainable Energy Technology aan dezelfde universiteit. Tijdens mijn afstuderen ontwierp ik een warmtepompproces voor de industrie. Dat was vrij theoretisch, maar ook weer leerzaam en gaf mij mijn passie voor de warmtetransitie. Het was bovendien de ingang om eind 2020 via via bij Energy Bridge terecht te komen. Hier ontmoet de theorie de praktijk en kan ik echt bezig zijn met iets dat zin heeft. Hier kan ik echt impact maken!”

Goede invloed op het klimaat en op de portemonnee van gebouweigenaren of huurders

Jelle is begaan met onze wereld en het klimaat. “Ik wil mijn energie graag stoppen in activiteiten die direct bijdragen aan een sterker klimaat. Het liefst op een manier waarbij op basis van nieuwe technieken zo efficiënt mogelijk met materialen en tijd wordt omgegaan. Zo kunnen investeringen snel worden terugverdiend.” zegt Jelle. “Voor mij komen al deze facetten bij elkaar in mijn werk bij Energy Bridge. Ik stuur hier de adviseurs en de afdeling techniek aan en ben verantwoordelijk voor de technische keuzes. Daarnaast ben ik zelf ook veel operationeel bezig. Die combi is ideaal voor mij.”

Naast de groep academici heeft Energy Bridge gedreven monteurs en projectleiders die waardevolle praktijkkennis inbrengen. Een team met slimme mensen die elkaar aanvullen en allemaal nòg efficiënter willen werken. “We bouwen samen aan structuur en systemen en lossen nieuwe vraagstukken op. De monitoring en data-analyse vanuit de eerder gerealiseerde projecten helpen ons om nog beter te worden in advies. Je kunt wel zeggen dat we als team in onze markt een pioniersfunctie oppakken en daar draag ik graag mijn steentje aan bij.”

Eigenlijk ben ik gewoon een duurzaamheidstechneut
met een missie, die wel van wat uitdaging en een portie verantwoordelijkheid houdt”

Logische stappen voor Energy Bridge

Ondanks de ontwikkelingen met betrekking tot netcongestie en recente wetgeving, ziet Jelle de toekomst voor Energy Bridge rooskleurig in. “We zien netcongestie als een kans om nog slimmere en efficiëntere oplossingen te ontwikkelen. Zorgvuldig nadenken over de aansturing van systemen gaat ervoor zorgen dat ook in de toekomst voldoende vermogen beschikbaar is voor duurzame verwarmingsoplossingen. Het moet nog wel wat “gewoner” worden om tot energietransitie over te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat vrijwel alle gebouweigenaren dit gaan doen, vooral als ze tot het besef komen dat de systemen zich binnen 5 tot 12 jaar terugverdienen en je diezelfde euro dus nog een keer kunt uitgeven!” vertelt Jelle enthousiast. “Daarom geloof ik ook zo in het concept van Energy Bridge en zie logische stappen om dit verder uit te bouwen. Sinds kort ben ik mede-aandeelhouder en zit ik in het management team zodat ik daar ook de ruimte voor krijg.”

Blije klanten

Jelle vindt de interactie en het echt iets kunnen betekenen voor klanten van Energy Bridge zeer waardevol. “Ik vind het geweldig om de beste oplossingen voor hen te bedenken en die ook tot uitvoering te zien komen.” zegt hij hierover. “Dat lijkt misschien een open deur, maar het is complexer dan je denkt. We hebben met uiteenlopende klanten met verschillende wensen te maken. Het houdt meestal niet op bij een technische oplossing, maar ook het financiële en organisatorische plaatje komt erbij kijken. Al deze parameters overzien en analyseren en daar dan het maximale voor de klant mee bereiken vind ik een gave uitdaging. Als we een klant blij kunnen maken met onze oplossing waarmee ze hun aardgasverbruik verlagen en energiekosten aanzienlijk zien verminderen, is dat wat mij betreft een gouden kroon op ons werk.”

De juiste keuzes blijven maken

Als Jelle niet aan het werk is kan hij helemaal opgaan in fietsen en zeilsport. Zeilen heeft hij zelfs op hoog niveau gedaan en hij ziet wel parallellen met het werk dat hij nu doet. “Als semi topsporter moet je keuzes maken en er volledig voor gaan. Anders gaat het je niet lukken. Dat zijn eigenschappen waar ik de rest van mijn leven plezier van heb. Ook bij een groeiend bedrijf heb je die gedrevenheid nodig. Niet dichtslaan bij drukte en de juiste keuzes blijven maken.”

Enorme drive om warmtetransitie op te pakken

“Ik heb een enorme drive om de warmtetransitie op te pakken. Het is bij uitstek een uitdaging waar je alles mee pakt: verschillende technieken, klimaat, organisatie en financiën.” concludeert Jelle. “Ik ben blij dat ik, samen met het gedreven team van Energy Bridge, daadwerkelijk een verschil kan maken!”

Ben jij die nieuwe collega?

Wil je ook, net als Jelle, graag impact maken en stappen zetten in verduurzaming van gebouwen? Neem eens een kijkje op onze “werken bij“-pagina. We komen graag met je in contact!

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op