Home > Actueel > Rijswijk Wonen kiest Energy Bridge voor drie adviestrajecten

Rijswijk Wonen kiest Energy Bridge voor drie adviestrajecten

Vanaf het moment waarop Toon Buddingh’, zo’n anderhalf jaar geleden, door Rijswijk Wonen gevraagd werd om hun duurzaamheidsplannen vorm te gaan geven, is hij volop in beweging om stappen daarin te zetten. Rijswijk Wonen zet zich in om goede en betaalbare woningen te bieden aan mensen die elders op de vrije huur- of koopmarkt niet kunnen slagen. Inmiddels staan zij voor de uitdaging om zo’n 40 wooncomplexen gefaseerd te verduurzamen en daarmee het woongenot voor de bewoners nog verder te verhogen en de individuele energierekening te doen dalen. Deze middelgrote woningcorporatie wil zich versneld inzetten voor een betere toekomst voor de aarde. Er is er al veel gedaan aan bijvoorbeeld isolatie en dubbel glas, maar in de warmtetransitie moet nog het nodige gebeuren. Wij gingen in gesprek met Buddingh’ om te horen welke aanpak bij deze verduurzaming van warmte komt kijken en in hoeverre Energy Bridge daar een rol in speelt.

Haast met vervanging van gasgestookte ketels

“Concreet zijn wij nu bij drie wooncomplexen begonnen aan de verduurzaming van warmte. Alle drie zitten ze in een totaal andere fase”, begint Buddingh’ zijn verhaal. “In één complex is echt haast geboden, omdat de gasgestookte ketels daar binnenkort aan vervanging toe zijn. Eerst dachten we nog om de ketels gewoon door nieuwe te vervangen, maar gelukkig kwam Jan-Maarten Elias van Energy Bridge via mijn netwerk op mijn pad. Hij wees mij erop om toch nog eens goed naar de situatie te kijken en kwam samen met zijn collega Jelle Fokkema met een gedegen advies bestaande uit drie volledig uitgewerkte alternatieven. Zo’n vervangingsmoment van collectieve ketels is het ideale moment om over te stappen op duurzame warmte. We hebben voor de optie die ons het beste paste gekozen en Energy Bridge helpt ons nu met de praktische ondersteuning tijdens de uitvoering. Zij houden de lead, coördineren de zaken met aannemers en ontzorgen ons op die manier volkomen. Het kost nu wat meer, maar op den duur zijn we goedkoper uit en zijn we klaar voor de toekomst. Ik ben er erg content mee”, aldus een enthousiaste Buddingh’.

Eerlijk verhaal

“Maar er gebeurt meer waarbij wij Energy Bridge hebben betrokken”, gaat Buddingh’ verder. “In de Titus Brandsma Flat is op verzoek van de bewoners al een stukje verduurzaming, namelijk de warmtapwatervoorziening, uitgevoerd. Over twee jaar gaan we de volledige renovatie en verduurzaming uitvoeren, waaronder de CV-installatie vervangen. Hierin speelt Energy Bridge een rol. Ze hebben in de eerste plaats de huidige warmtapwatervoorziening doorgerekend op efficiency. Deze bleek op orde en het eerlijke verhaal was dat er slechts 1% extra rendement te halen viel. Daarmee zou een extra investering geen waarde toevoegen. Daarnaast hebben ze ons een uitgebreid advies voor de verduurzaming van de CV-installatie overhandigd. Dit ziet er wederom goed doordacht uit. Alle aspecten zijn erin meegenomen”.

Investering moet worden terugverdiend

Op onze vraag hoe het zit met het complex aan de Wethouder Brederodelaan, moet Buddingh’ even lachen. “Ja, dat is best een bijzonder verhaal”, zegt hij. “Daar staat in feite al een vrij nieuwe, goede warmtevoorziening. Gasgestookt, dat wel. Toch gaat Energy Bridge doorrekenen of het financieel haalbaar is om daar nog iets te doen. Naast de CO2-reductie, waar wij uiteraard graag aan meewerken, is de vraag of we de investering zullen terugverdienen een belangrijke. Zo’n warmtetransitie zal goed moeten zijn voor de portemonnees van zowel Rijswijk Wonen als de bewoners. Met de doorrekenmodellen van Energy Bridge zit het wel goed, dus ik weet zeker dat er een advies uitkomt waar we wat aan hebben.”

Doortimmerd advies van een professionele organisatie

Dus u bent tevreden over de samenwerking met Energy Bridge? “Zeer zeker. Ik heb tot nog toe vooral met adviseringstrajecten te maken gehad, maar daarover kan ik zeggen dat de contacten heel prettig verlopen. De medewerkers zijn professioneel, betrokken, persoonlijk en vriendelijk,” beantwoordt Buddingh’ onze vraag. “Maar wat ik ook belangrijk vind”, gaat hij verder, “Ze articuleren de vraagstelling heel precies, zodat er direct duidelijkheid ontstaat over de verwachting. Ze nemen de tijd voor meerdere terugkoppelingsmomenten, waardoor je niet met vragen blijft zitten, maar weet waar je aan toe bent.” Tot slot zegt Buddingh’: “Ik denk dat het best een voordeel voor Energy Bridge is dat ze een kleine onderneming zijn. Daarom kunnen ze integraal het gehele verduurzamingstraject met hun producten ‘advisering’, ‘uitvoering’ en ‘financiering’ oppakken. Als ze groter groeien, wat ik ze van harte gun omdat ze goed bezig zijn, zou ik ze -gestaafd door mijn eigen ervaring in start-up’s- adviseren om na te denken over verdere specialisatie in één of twee van die richtingen. Maar dat is natuurlijk helemaal aan hen.”

Foto: © Toon Buddingh’.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Energy Bridge? Schrijf u in voor de nieuwsbrief! En volgt u ons al op LinkedIn?

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op