Video van de realisatie van project Hulkesteinflat in Arnhem

In januari 2024 verscheen over dit project het artikel “VvE Rijnoeverflat Hulkestein zit er duurzaam warmpjes bij” – Bron: Appartement en Eigenaar

Duurzame blokverwarming voor Arnhemse Hulkesteinflat

Het markante appartementencomplex aan de oever van Rijn in Arnhem heeft 96 woningen verdeeld over 12 woonlagen. Op het dak staat een blokverwarming. De bewoners hebben ingestemd om de blokverwarming te verduurzamen en daarmee de stookkosten met ca. 40% te reduceren. Energy Bridge heeft deze verduurzaming binnen 6 maanden gerealiseerd.

Ontwikkeltraject

Het VvE Bestuur heeft in 2022 een quickscan aangevraagd bij Energy Bridge. Op basis daarvan is er een verdiepingsslag opgesteld waarin nauwkeuriger de investeringskosten en de besparingen zijn bepaald. Nadat de VvE tijdens een informatieavond was bijgepraat, is in een ALV besloten om het ontwerp van deze verduurzamingsslag verder op te pakken. Dit proces is door het VvE Bestuur en Energy Bridge samen in meerdere stappen doorlopen.

Verzwaring aansluitvermogen

Het is in de basis mogelijk om direct 100% aardgasvrij te worden met warmtepompen. Op dat moment dient het aansluitvermogen aanzienlijk verhoogd te worden, hetgeen door de bestaande netcongestie niet mogelijk is. Energy Bridge heeft bij het gebouw een capaciteitsmeting uitgevoerd om te weten hoeveel elektrisch vermogen de huidige flat nu vraagt. Op basis daarvan is een extra verzwaring aangevraagd. Daarmee werd het mogelijk om twee hoog temperatuur warmtepompen op het dak te plaatsen.

Hoewel de verzwaring nog niet is toegekend, heeft Energy Bridge een speciale sturing ontwikkeld. Hierbij wordt de volledige elektriciteitsvraag vanuit het gebouw gemonitord en draaien de twee warmtepompen op maximaal vermogen.

Geluid & constructie

Om zeker te zijn dat de bewoners op de bovenste verdieping geen last hebben van geluid, is een akoestisch onderzoek uitgevoerd. De warmtepompen komen op een stalen constructie met extra dempers te staan. Daarnaast worden er geluidsschermen rondom de warmtepompen geplaatst.

Resultaat: 75% aardgasreductie

Met twee hoog temperatuur warmtepompen op het dak en de extra netverzwaring is het mogelijk om 75% van het aardgasverbruik te besparen. Samen met het extra elektraverbruik en de extra kosten voor het vastrecht van de aansluiting, komt dit neer op ca. 40% reductie op de stookkosten.

Ook interessant voor u?

Wilt u graag weten wat Energy Bridge ook voor uw woonzorgcomplex kan betekenen?
Neemt u dan gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op