Home > Actueel > Oplossingen voor appartementen met individuele CV-ketels

Oplossingen voor appartementen met individuele CV-ketels

In Nederland worden naar schatting zo’n twee miljoen appartementen verwarmd met een individuele cv-ketel. Behalve een aansluiting op een warmtenet, zijn er tot op heden er weinig succesvolle oplossingen uitgevoerd om deze appartementen aardgasvrij te maken. Als onafhankelijke partij is Energy Bridge is gestart om voor deze woningen tot schaalbare oplossingen te komen. Via deze Actueel geven we de stand van zaken.

Aanleiding

Zowel woningcorporaties als VvE’s hebben zich bij Energy Bridge gemeld met de vraag of wat de beste oplossing is voor appartementen met individuele CV-ketels. De bewoners willen minder afhankelijk zijn van de volatiele gasprijs. Daarnaast zorgt een hoger energielabel voor een aanzienlijke waardestijging van woningen. Energy Bridge is gestart om als onafhankelijke adviseur en installateur oplossingen te ontwikkelen om de individuele fossiele CV-ketel om te zetten naar duurzame warmtesystemen.

TOF-model

Door Techniek, Organisatie en Financiën (TOF) te onderzoeken, nemen we zowel het besluitvormingsproces als het realisatieproces mee in de analyse. Welke technische oplossingen zijn er? Wat komt er qua organisatie bij deze verduurzaming kijken? En wat is de financiële impact voor zowel de investering als voor de exploitatiekosten?

Na meerdere leveranciers gesproken te hebben over hun huidige oplossingen en toekomstige innovaties, is er een goed beeld ontstaan van wat nu technisch kan en wat de verwachte mogelijkheden zijn in de toekomst. Op dit moment hebben we 6 technische opties ontwikkeld; van individuele oplossingen per woning tot een collectief op wooncomplex-niveau.

Voor ruim 20 VvE’s hebben wij haalbaarheidsstudies uitgevoerd om de optimale oplossing per wooncomplex te onderzoeken. Wij nemen ook de financiële haalbaarheid in de analyse mee. Dat gebeurt op basis van Total Cost of Ownership. De eerste VvE heeft naar aanleiding van onze haalbaarheidsstudie al het besluit genomen om hun individuele CV-ketels te vervangen door een aardgasvrije oplossing.

Wat zijn onze ervaringen?

Graag delen we op hoofdlijnen onze ervaringen tot op heden:

  • Onze oplossingen zijn onder te verdelen in individuele oplossingen per appartement en collectieve oplossingen op complexniveau.
  • Elke woning is anders. Dit maakt dat verduurzaming maatwerk is en blijft. Wel is duidelijk dat bij kleine wooncomplexen met 10 appartementen of minder een individuele oplossing financieel gunstiger is.
  • Het verplichte vervangingsmoment van de rookgaskanalen is de aanjager om tot een besluit te komen: gaan we de CV-ketels 1-op-1 vervangen of wordt het een duurzame variant?
  • Het individuele of collectieve rookgaskanaal bepaalt in belangrijke mate de technische en organisatorische oplossing.
  • Het bouwjaar geeft een goede indicatie of een duurzame variant direct 100% aardgasvrij kan zijn of dat er toch een hybride variant als tussenoplossing noodzakelijk is.
  • Wanneer het tot uitvoering komt, zullen naast de installatietechnische maatregelen vaak ook bouwkundige maatregelen uitgevoerd moeten worden.
  • Een grootschalige renovatie of schilverduurzaming van een wooncomplex is een natuurlijk moment om ook de warmtevoorziening direct mee te nemen.
  • Vanwege de impact van elke oplossing, dient elke woning dezelfde maatregel te krijgen. Dit is een belangrijk punt voor de besluitvorming bij VvE’s. Ook vanuit onderhoudsperspectief is het logisch dat elke woning straks op eenzelfde wijze duurzaam wordt verwarmd.
  • Er bestaan veel goede financieringsmogelijkheden voor VvE’s waarmee deze verduurzaming gefinancierd kan worden. Energy Bridge kan u daarin begeleiden.

Quickscan

Met de opgedane kennis is Energy Bridge gestart met het ontwikkelen van de rekenmodellen. Binnenkort lanceren wij ons expertsysteem om appartementen met individuele CV-ketels te verduurzamen. Dit model maakt het voor bewoners of eigenaren mogelijk om via een vrijblijvende quickscan inzicht te verkrijgen over de verduurzaming van hun woning.

Wat kunt u vandaag al doen?

Wij raden alle bewoners met een individuele CV-ketel aan om de woning met een lagere stooklijn te verwarmen. Hiermee simuleert u de stooktemperatuur die een warmtepomp normaliter maakt en bespaart u direct energie. De website www.zetmop60.nl van de overheid  geeft daarbij goede handvatten.

Meer informatie?

Wilt u weten Energy Bridge voor u kan betekenen? Neem dan graag contact met ons op.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Energy Bridge? Schrijf u in voor de nieuwsbrief! En volgt u ons al op LinkedIn?

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op