Home > Actueel > ‘SUM en Energy Bridge werken samen aan de business case van de toekomst’

‘SUM en Energy Bridge werken samen aan de business case van de toekomst’

Het studententeam SUM van de TU Delft doet mee met de Solar Decathlon Europe competitie in Wuppertal in 2022. Het team focust zich op het maken van een plan voor de verduurzaming van portiekflats. Energy Bridge is partner van SUM en werkt voor de warmte- en koudevraag samen om te komen tot de beste toekomstgerichte business case voor portiekflats.

847.000 portiekwoningen

De verduurzaming van de 847.000 portiekwoningen in Nederland, 11% van de totale woningvoorraad en vooral na-oorlogse bouw, is een megaklus. SUM (Symbiotic Urban Movement) van de TU Delft werkt met meer dan 70 studenten van verschillende nationaliteiten, aan deze opgave. Met het oog op de klimaatdoelen zorgt SUM voor vernieuwing door, in plaats van sloop-nieuwbouw, renovatie en uitbreiding van de woningvoorraad toe te passen. ‘Na de oorlog zijn er in een klap enorm veel portiekflats bijgebouwd, die nu veelal flink verouderd zijn. Op dit moment worden vele van dit soort woningen gesloopt, omdat niemand echt weet hoe je deze op een handige manier zou kunnen renoveren en verduurzamen. Dat is zo zonde, want je kunt er veel meer mee: portiekflats hebben namelijk hun eigen gevoel en kracht.’ geeft Nikki de Zeeuw van SUM aan.

Circulaire aanpak

Kenmerkend van hun aanpak is de integrale benadering rondom waardeketens, modulariteit en duurzame materialen, passend bij de circulaire economie. Het plan voor de verduurzaming van portiekflats spitst zich toe op een gebouw in de Dreef in Den Haag van woningcorporatie Steadion.

Trotse partner

Het segment sociale woningbouw heeft ook de focus van Energy Bridge om verder te innoveren om tot fantastische, schaalbare en betaalbare oplossingen te komen. Energy Bridge is trotse partner van SUM waar kennisdeling, elkaar inspireren en plezier maken zo kenmerkend is.

Business case van de toekomst

De business case voor de circulaire renovatie van een portiekflat is een combinatie van de uitbreiding van de woningvoorraad, circulaire materialen en energie. Dit laatste hangt sterk af van de warmteopwekking aardgas- en CO2-reductie. Jelle Fokkema, Engineer Duurzame Warmte bij Energy Bridge, ondersteunt SUM met het opstellen van deze business case voor duurzame verwarming en koeling waarbij ook circulariteit wordt meegenomen. ‘De integrale aanpak van SUM biedt veel mogelijkheden om betaalbare warmtelevering voor de huurders te ontwikkelen. Samen doen we nieuwe inzichten op om een lange termijn model op te stellen, passend voor de corporatiesector. Hiermee willen we zoveel mogelijk bestaand vastgoed duurzaam verwarmen met beschikbare financiële middelen.’ vertelt Jelle.

Wilt u meer informatie? Neem dan graag contact met SUM of met Energy Bridge op.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op