Home > Actueel > Hybride warmtepomp sinds 1 juli verplichte maatregel voor bedrijven

Hybride warmtepomp sinds 1 juli verplichte maatregel voor bedrijven

Per 1 juli is de hybride warmtepomp als een verplichte erkende maatregel binnen het Activiteitenbesluit opgenomen. Dit betekent dat op elk moment een warmtepomp bijgeplaatst dient te worden naast een CV-ketel. U leest in deze Actueel meer over de achtergrond van het Activiteitenbesluit, voor wie dit geldt en wat de beste wijze is om met deze nieuwe maatregel om te gaan. Voor de verplichte EML-rapportage naar de Omgevingsdienst, kunt u voor deze maatregel gebruik maken van onze Quickscan Utiliteitsbouw.

Gas wordt duurder, elektriciteit goedkoper

De afgelopen maanden kwam de landelijke overheid met meerdere beleidsnota’s voor verdere CO2-reductie in de gebouwde omgeving. Vanaf stimulering met subsidies tot verplichting via wetgeving.

Belangrijk element is dat de overheid de komende jaren de verduurzaming gaat sturen via het aanpassen van de energiebelastingen. Concreet: aardgas wordt duurder en elektriciteit goedkoper. Elk zelfstandig of natuurlijk vervangingsmoment om een installatie te verduurzamen en aardgas te besparen is daarmee snel rendabel.

Over het Activiteitenbesluit

De overheid stuurt op het reduceren van de CO2-uitstoot onder andere via het Activiteitenbesluit, die valt onder de Wet Milieubeheer. Onderdeel hiervan is de Erkende Maatregelen Lijst (EML). In deze EML staan alle besparingsmaatregelen die een terugverdientijd hebben van minder dan 5 jaar. Het Activiteitenbesluit verplicht bedrijven en instellingen om alle energiebesparende maatregelen uit te voeren. Dit wordt de energiebesparingsplicht genoemd die elke 4 jaar gerapporteerd dient te worden. Deze zog. energiebesparingsplicht geldt voor locaties die per jaar minimaal 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas gebruiken. De Omgevingsdiensten handhaven op de uitvoering hiervan.

Hybride warmtepomp verplicht

Per 1 juli is de hybride warmtepomp als verplichte erkende maatregel binnen het Activiteitenbesluit opgenomen (maatregelcode GC2 in de EML). Dit betekent dat op elk moment een warmtepomp bijgeplaatst dient te worden. Uitgangspunt is wel dat er voldoende ruimte is om deze warmtepomp te plaatsen. Daarnaast moet de bestaande elektriciteitsaansluiting voldoende capaciteit hebben om een warmtepomp te plaatsen.

Koelmachine vervangen door warmtepomp

Onze ervaringen bij utiliteitsbouw is een hybride warmtepomp minimaal 80% aardgas bespaart. Afhankelijk van de grootte van de investering en het huidige aardgasverbruik van het gebouw, komt de terugverdientijd snel onder de 5 jaar.

Een natuurlijke vervangingsmoment van de koelmachine is het beste moment om deze verplichte erkende maatregel uit te voeren. De oude koelmachine wordt vervangen door een lucht-water warmtepomp die zowel verwarmt in de winter als koelt in de zomer. Er wordt geen nieuwe opwekker of extra installatie toegevoegd zodat de installatie niet complexer wordt, Op dat moment is er ook voldoende ruimte en hoeft de elektriciteitsaansluiting niet aangepast te worden. Bekijk op onze Projectenpagina verschillende voorbeelden van hybride warmtepompen bij kantoren.

Quickscan levert rapportage voor Omgevingsdienst

Alle projectervaringen met hybride warmtepompen bij kantoren hebben we gebundeld in een Expertsysteem. Daarmee kunnen we met ervaringsgetallen snel inzicht geven in uw situatie.

Wilt u weten wat de impact is op deze nieuwe erkende maatregel voor uw kantoor of bedrijfspand? Ga dan naar onze Quickscan Utiliteitsbouw . Hiermee krijgt u vrijblijvend inzicht in de terugverdientijd van een hybride warmtepomp. Deze informatie kunt u ook gebruiken voor uw verplichte EML-rapportage naar de Omgevingsdienst.

Wilt u meer informatie of wilt u kort sparren wat dit bovenstaande voor u betekent? Neem dan graag contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op