Home > Actueel > ‘Welke warmtepomp past bij mijn gebouw?’

‘Welke warmtepomp past bij mijn gebouw?’

In Nederland zijn meer dan 150 merken warmtepompen te koop. En krijgen meer dan 6.000 types ISDE-subsidie. Hoe weet u welke warmtepomp het beste bij uw situatie past? Als expert selecteert Energy Bridge de optimale warmtepomp-oplossing voor uw gebouw. In dit artikel delen we onze kennis en ervaring die we hebben opgedaan bij het verduurzamen van bestaande wooncomplexen en kantoren met een collectieve installatie.

Door de bomen het bos niet meer zien

Door de hoge energiekosten ontstaat er bij bewoners en gebouweigenaren steeds meer interesse in warmtepompen. Met meer dan 150 merken warmtepompen is het vaak onduidelijk welke warmtepomp het beste is. Terwijl het aantal CV-ketelleveranciers op één hand te tellen is. Hoe weet u dat u als gebouweigenaar de juiste warmtepomp krijgt die bij uw situatie past? En levert deze pomp het hoogste financiële en energetische rendement op?

Keuze warmtepomp = bronkeuze

Het basisprincipe van een warmtepomp is dat deze warmte onttrekt aan de omgeving, die daardoor afkoelt. De warmte wordt vervolgens afgeleverd aan het gebouw, dat dan dus opwarmt. Eigenlijk wordt de warmte letterlijk verplaatst, ofwel verpompt. De omgeving dient dus als bron voor de warmtepomp en dit is doorgaans de buitenlucht of de bodem, maar kan ook restwarmte of oppervlaktewater zijn.

De omgeving is dus als eerste bepalend voor het type warmtepomp dat toegepast kan worden. Vervolgens zijn de gebouweigenschappen van belang. Staat het ketelhuis op het dak van een hoog complex? Dan zien we dat een lucht-water warmtepomp met weinig geluiddempende maatregelen goed toe te passen valt. Is het complex laag met een groot dakoppervlak en staan er veel gebouwen omheen? Dan is een geluidsarme oplossing met PVT-panelen (panelen voor zonnestroom én zonnewarmte) of een bodemenergiesysteem mogelijk een betere keuze.

Vastgoedstrategie bepaalt warmtevraag, aanvoertemperatuur en rendement

Staat u voor de vervanging van uw huidige blokverwarming in uw wooncomplex of koelmachine in uw kantoor? Of wilt u ook direct met bouwkundige maatregelen aan de slag om eerst de warmtevraag te beperken? Deze keuzes bepalen de toekomstige warmte- en/of koudevraag. 

Bij een vervangingsmoment geeft het huidige gasverbruik van een bestaand wooncomplex of kantoor de jaarlijkse warmtevraag aan. Dit is een goede basis om het benodigde warmtepompvermogen vast te stellen. De aanvoertemperatuur van de warmtepomp is essentieel. Dient deze op hoogtemperatuur te blijven of kan deze verlaagd worden? Denk hierbij aan een stooklijn waarbij de warmtepomp de temperatuur produceert op basis van de buitentemperatuur. 

Staan isolerende maatregelen in de nabije planning of worden de radiatoren vervangen? Dan kan de stooklijn omlaag zodat het rendement van het systeem omhoog gaat. Er kunnen zelfs andere warmtepompen toegepast worden. Sommige warmtepompen hebben de eigenschap dat ze zowel verwarmen als koelen. Wanneer er op dit moment al een mogelijkheid is om in het complex te koelen, of indien hier voor de toekomst op geanticipeerd wordt, dan is het verstandig om een warmtepomp te kiezen die de optie tot koelen al heeft.

Garantie op de juiste keuze

Het gebouw en uw vastgoedstrategie zijn dus essentieel voor de juiste warmtepompselectie. Door deze uitgangspunt zo goed mogelijk in beeld te hebben, geeft het ons de mogelijkheid om langjarige garanties aan te bieden op zowel comfort als de efficiëntie van het systeem. Zo bent u ervan verzekerd dat het verwachte rendement ook daadwerkelijk wordt gehaald.

Bent u benieuwd wat in uw gebouw mogelijk is? Neem dan gerust contact met ons op.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Energy Bridge? Schrijf u in voor de nieuwsbrief! En volgt u ons al op LinkedIn?

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op