Home > Actueel > Workshop warmtepompen inspireert 2.500 VvE Bestuurders

Hoe verduurzaamt een VvE haar blokverwarming? VvE Belang en Energy Bridge geven in deze video daarover inzicht aan de hand van het project VvE Pisuissestraat in Den Haag.
Meer informatie over dit project vindt u op onze projectenpagina.

Workshop warmtepompen inspireert 2.500 VvE Bestuurders

De afgelopen weken heeft Energy Bridge tijdens de landelijke VvE Informatiedagen van VvE Belang de workshop ‘Warmtepompen binnen VvE’s’ gehouden. Deze is door zo’n 2.500 VvE bestuurders bezocht. Een goed moment om te peilen hoe VvE’s tegenover warmtepompen staan. Tijdens elke workshop is data verkregen om inzicht te krijgen.

Verduurzaming staat hoog op de agenda

Dit jaar kregen we veel vragen over het aardgasvrij maken van VvE’s, nog meer dan in 2022. De grote interesse in warmtepompen en de vele inhoudelijke vragen geven aan dat ook binnen VvE’s de interesse en acceptatie voor warmtepompen groeit. Niet vreemd gezien de lijn van de overheid om nog harder op CO2-reductie te sturen en de energietransitie verder aan te jagen. Zo mogen in 2026 bij grondgebonden woningen geen 1-op-1 ketelvervangingen meer worden uitgevoerd. Daarnaast stuurt de overheid, via de energiebelasting, op het duurder maken van aardgas en goedkoper maken van elektriciteit.

Hoe worden de appartementen verwarmd?

Van de 2.500 aanwezigen bij de workshops worden bij zo’n 80% van hen de appartementen verwarmd met individuele CV-ketels, 15% door blokverwarmingen en 5% door stadsverwarming. Het is bijzonder dat VvE’s met een stadsverwarming dus ook interesse hebben in warmtepompoplossingen. Dit laatste is vooral financieel gedreven, aangezien de huidige warmteprijs voor stadsverwarming gestuurd wordt vanuit de Warmtewet en gekoppeld is aan de gasprijs. Daarnaast is er geen vrijheid om over te stappen op een alternatief.

Warmtepompoplossingen

Warmtepompen worden ingezet om de CO2-uitstoot en het aardgasverbruik te reduceren en de energiekosten te verlagen. Voor appartementen met blokverwarmingen zijn meerdere technische oplossingen met een warmtepomp mogelijk. Voor appartementen met individuele CV-ketels zijn er nog vrijwel geen warmtepompoplossingen. Dit heeft er vooral mee te maken dat VvE’s geen splitunits op de gevel of op het dak willen of mogen plaatsen. Daarom zijn ze gebonden aan zogenaamde monoblock-warmtepompen, waarbij alles in één apparaat zit. Een ventilatiewarmtepomp is een van de weinige van zulke warmtepompen die voor VvE’s tot op heden ingezet kunnen worden. Er zijn echter nog weinig ervaringen bij bestaande VvE’s om een CV-ketel volledig te vervangen.

Koeling

De terugkerende vraag bij elke workshop was het krijgen van koeling via een warmtepomp. Met de warmer wordende zomers ontstaat bij steeds meer appartementen oververhitting. Er zijn warmtepompen op de markt die zowel kunnen koelen als verwarmen. Hierbij speelt vooral het huidige afgiftesysteem een rol. Vanwege condensatieproblemen zijn bestaande radiatoren in het algemeen niet geschikt om als afgiftesysteem voor koeling te dienen. Een oplossing zou het koelen via ventilatielucht kunnen zijn. Energy Bridge verwacht dat in de komende jaren hiervoor oplossingen op de markt gaan komen.

Besluitvormingsproces en financiering

Bij VvE’s kunnen besluitvormingsprocessen lang duren. Het beste moment om dit op te starten is een komend MJOP-moment, zoals het vervangingsmoment van de CV-ketels of een bouwkundige renovatie. Voor blokverwarmingen loont het al snel om dit in gang te zetten, daarvoor kunt u aan de slag met de gratis quickscan, Daarnaast dient er veelal externe financiering aangevraagd te worden om de meer-investering te kunnen dekken. Houd rekening met minimaal één jaar doorlooptijd voordat er kan worden verduurzaamd. VvE Belang kan het VvE bestuur bij deze processen helpen. Een voorbeeld van zo’n proces is door VvE Belang en Energy Bridge in een video opgenomen (zie kolom links).

Innovaties

De komende tijd verwachten we van zowel installateurs als productleveranciers innovaties om VvE’s sneller te verduurzamen met warmtepompen. Bijvoorbeeld voor appartementen met individuele CV-ketels. We blijven u graag informeren via onze nieuwsbrieven.

Meer informatie?

Wilt u de presentatie van de VvE-workshop ontvangen of wilt u weten wat voor uw situatie past? Neem dan graag contact met ons op.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Energy Bridge? Schrijf u in voor de nieuwsbrief! En volgt u ons al op LinkedIn?

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op