De Rotterdamse woningcorporaties vragen aan hun toeleveranciers om een bijdrage te leveren aan de ‘social return’, ten behoeve van het vergroten van de arbeidsparticipatie van onder anderen jongeren met een (mogelijke) afstand tot de arbeidsmarkt. In dat kader zocht Energy Bridge contact met Bouwcollege Wielewaal en liet vervolgens een groep leerlingen met hun docenten de duurzame installaties van de Heijermansflat bekijken. Daarbij werd ook de theorie achter de warmtepompen en PV-panelen uitgelegd.

Verduurzaming galerijflat Spijkenisse

De Heijermansflat van woningcorporatie Woonbron in Spijkenisse heeft 90 woningen verspreid over 10 etages. De centrale blokverwarming op de begane grond was aan vervanging toe en Woonbron wilde ook PV-panelen plaatsen. Met de analyse van Energy Bridge heeft Woonbron een toekomstbestendige keuze kunnen maken om richting aardgasvrij te gaan. In bouwteamverband heeft Energy Bridge deze verduurzaming in 2022 gerealiseerd.

Drie scenario’s

Volgens het 3 stappenplan van Energy Bridge zijn na een eerste quickscan meerdere scenario’s uitgewerkt om de blokverwarming op de begane grond te verduurzamen:

  • Scenario 1: 76% aardgasreductie met een hybride systeem met hoge temperatuur lucht-water warmtepompen en CV-ketels
  • Scenario 2: 100% aardgasreductie met een hybride systeem met hoge temperatuur lucht-water warmtepompen, een biovergister voor biogasproductie uit groente-, fruit- en eetafval (GFE) en CV-ketels die draaien op biogas
  • Scenario 3: 100% aardgasreductie met een all-electric systeem van een combinatie van hoge temperatuur lucht-water-warmtepompen en water-water-warmtepompen en PVT-panelen op het dak (PVT-panelen leveren zowel duurzame elektriciteit als duurzame warmte). Doordat er in het verleden isolerende maatregelen getroffen waren, was het te plaatsen vermogen aanzienlijk lager dat de huidige blokverwarming. En daarmee was het mogelijk om deze flat in 1x aardgasvrij te maken.

Hybride oplossing

Woonbron heeft gekozen om voor het hybride systeem van Scenario 1 te gaan. Daarmee houdt zij ruimte om later de flat aan andere duurzame bronnen te koppelen, zoals een duurzaam warmtenet. Projectleider Ellen Vriesema van Woonbron legt de keuze uit.: “Op basis van het MJOP en de resterende exploitatieperiode is dit voor ons de meest logische en economisch voordelige duurzaamheidsscenario .

Over de samenwerking met Energy Bridge geeft Ellen aan: “Energy Bridge kwam met een duidelijke visie, grondige technische en praktische kennis en een gestructureerde aanpak. Dit heeft voor Woonbron het vertrouwen gegeven om deze verduurzaming door te voeren. Ze hebben dit tijdens de realisatie ook echt waargemaakt!‘”

Engineering & realisatie

In opdracht van Woonbron heeft Energy Bridge eerst de engineering uitgevoerd. Hiermee werden de exacte specificaties van de warmtepompen, de grootte van de netaansluiting en het optimaal aantal PV-panelen (140) bepaald.

Nadat Woonbron de realisatieaanbieding van Energy Bridge op marktconformiteit had getoetst, is de realisatie gestart. De warmtepompen zijn op het dak geplaatst, de elektriciteitsaansluiting van Stedin is verzwaard, leidingen in de schachten zijn gemonteerd en de regeltechniek aangesloten. Sinds begin 2023 draaien de warmtepompen en zijn de CV-ketels nauwelijks nog aangegaan.

Prestatiesturing & onderhoud

Voor Woonbron zal Energy Bridge voor minimaal 5 jaar de duurzame blokverwarming beheren, monitoren en onderhouden. Daarmee zorgt zij dat de energierekening voor de bewoners zo laag mogelijk is en wordt online de meeste storingen opgelost.

Over de samenwerking met Energy Bridge geeft Ellen aan: “Energy Bridge kwam met een duidelijke visie, grondige technische en praktische kennis, een gestructureerde aanpak en duidelijke communicatie voor ons en onze bewoners. Dit heeft voor Woonbron het vertrouwen gegeven om deze verduurzaming door te voeren. Ze hebben dit tijdens de realisatie echt waargemaakt. We hebben er alle vertrouwen in dat ze dit ook in de exploitatiefase zo voortzetten!‘”

Ben u ook benieuwd hoe uw wooncomplex verduurzaamd kan worden?  Neem dan graag contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op