VvE Aloysius wil af van haar individuele CV-ketels

De rookgaskanalen van Residentie Aloysius met 28 woningen in Den Haag zijn aan vervanging toe. Het monumentale pand is zo’n 20 jaar geleden getransformeerd naar appartementen. Energy Bridge heeft de VvE geadviseerd of een aardgasvrije oplossing mogelijk is door de CV-ketels te vervangen door ventilatiewarmtepompen.

Situatie

De ruime appartementen worden verwarmd voor radiatoren en vloerverwarming. Via de warmteterugwinning wordt in elk appartement warmte uit de ventilatielucht gehaald om te hergebruiken. Een individuele CV-ketel levert warmte voor zowel ruimteverwarming als warm tapwater. De meeste ketels zijn intussen al vervangen. De rookgaskanalen zijn aan vervanging toe. Vanwege de monumentale status zijn de vervangingskosten per appartement zo hoog dat er veel financiële ruimte is om naar duurzame alternatieven te kijken.

Ventilatiewarmtepomp

De VvE heeft de afgelopen jaren verschillende studies laten uitvoeren om meerdere duurzame oplossingen met elkaar te vergelijken die alle gasgestookte CV-ketels volledig aardgasvrij kan maken. Daarbij zijn o.a. collectieve systemen met lucht-water-warmtepompen of water-water-warmtepompen met bodem-energie bekeken. Voor de individuele oplossing is gekeken naar het toepassen van ventilatiewarmtepompen. De VvE heeft de keuze gemaakt om deze laatste variant verder te onderzoeken en heeft Energy Bridge gevraagd voor een haalbaarheidsstudie.

Haalbaarheidsstudie 

De Haalbaarheidsstudie heeft als doel om in de ALV tot een keuze te komen voor de vervanging van de rookgaskanalen of voor de verduurzaming via ventilatiewarmtepompen. Betrokkenheid en draagvlak om tot een nieuwe verwarmingsmethode over te stappen is essentieel. Energy Bridge heeft de volgende stappen gezet voor de Haalbaarheidsstudie.

Stap 1 – inventarisatie op locatie

Door de locatie, het gebouw en een aantal woningen te zien, kan Energy Bridge gelijk meerdere oplossingen analyseren. Door onze ervaring weten we gelijk wat wel en wat niet mogelijk is. Deze bezichtiging kwam de bevestiging van de VvE om ventilatiewarmtepompen als alternatief te onderzoeken.

Stap 2 – inventarisatie bij alle bewoners

Met een korte online vragenlijst is bij alle bewoners de juiste informatie ingewonnen. Deze informatie verbetert de kwaliteit van het advies, en stelt het VvE Bestuur in staat een gericht advies geven aan alle bewoners. Door alle bewoners in het proces te betrekken, wordt het draagvlak tot verduurzaming vergroot. De verduurzaming is daarmee niet meer een proces van het VvE bestuur, maar een opdracht van alle bewoners.  Klik hier voor een voorbeeld van onze vragenlijst .

Stap 3 – analyses

Met de ontvangen data zijn de analyses gemaakt. In de appartementen wordt de CV-ketel vervangen door een ventilatiewarmtepomp. De ventilatielucht is de energiebron waarmee de huidige wtw-systeem vervalt. Doordat de restwarmte wordt gebruikt door de ventilatiewarmtepomp en niet om de inblaaslucht voor te verwarmen, is er een groter warmteverlies waar de capaciteit van de ventilatiewarmtepomp op ingesteld moet worden. Naast de technische analyse is ook een financiële analyse gemaakt gebaseerd op de Total Cost of Ownership. Hierin zitten alle kosten van zowel de investering, het onderhoud en het energieverbruik.

Conclusie

Binnen deze VvE zijn de meeste woningen geschikt om met een ventilatiewarmtepomp aardgasvrij te worden. Ook financieel is het een rendabel besluit. Wel verschillen de TCO en terugverdientijden per appartement omdat deze sterk afhankelijk zijn van het verbruik en de grootte van de elektra-aansluitingen van de woningen. De elektra-aansluiting dient per woning gecontroleerd te worden of deze zwaar genoeg is. Ten slotte hebben een aantal appartementen een te groot woonoppervlak dat niet door een ventilatiewarmtepomp verwarmd kan worden. Voor deze woningen zal een andere oplossing nodig zijn, zoals een warmtepomp met een buitenunit.

Geadviseerd is om te starten met een paar ventilatiewarmtepompen en met kleine aanpassingen of elementen bij te verwarmen. Dit kan bijvoorbeeld ook een extra convector zijn die onder de bestaande radiatoren geplaatst kan worden.

Ook interessant voor u?

Wilt u graag weten wat Energy Bridge ook voor uw appartementencomplex kan betekenen?
Neemt u dan gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op