Duurzame warmte voor zeven woonblokken met 265 woningen

In Capelle a/d IJssel staat het woonzorgcomplex De Roo met 265 woningen, verdeeld over zeven aparte woonblokken. Woonzorg Nederland heeft de schil van het totale complex al eens tijdens een eerdere renovatie extra geïsoleerd en er zijn PV-panelen geïnstalleerd. Energy Bridge verduurzaamt de zeven blokverwarmingen van deze woonblokken met prefab warmteskids. Daarmee wordt de kosten voor verwarming met zo’n 25% gereduceerd.

Situatie

De woningen zijn gerenoveerd naar energielabel A, waardoor het aardgasverbruik de afgelopen jaren al is gedaald. De collectieve verwarmingsinstallaties voor de ruimteverwarming staan op de bovenste verdieping en zijn aan vervanging toe. Energy Bridge heeft voor Woonzorg Nederland het verduurzamingsplan hiervoor opgesteld. Dankzij de extra isolatie is het goed mogelijk om het aardgasverbruik met behulp van een warmtepomp nog veel verder te verlagen.

Netcongestie? Geen probleem

Vanwege de bestaande netcongestie op het elektriciteitsnet hebben we samen met de netbeheerder bekeken welke mogelijkheden er zijn. Dankzij de eerder aangebrachte isolatie bleek een kleine verzwaring voldoende ruimte te geven om een hoog temperatuur lucht-water warmtepomp te kunnen plaatsen. De oude CV-ketels worden vervangen door een nieuwe hybride-installatie van warmtepompen, gecombineerd met nieuwe, kleinere CV-ketels. Dit levert een aardgasreductie op van ongeveer 80%.

Snelle verduurzaming door prefabricage

Naast de bouwkundige verduurzaming hebben de bewoners de wens zo weinig mogelijk overlast van de werkzaamheden te ondervinden. Energy Bridge kan daaraan gehoor geven, door voor elk woonblok een geprefabriceerde warmteskid te maken. Een warmteskid is een frame waarop alle installatietechniek in de productiehal wordt aangebracht. Denk daarbij aan de warmtepomp, leidingwerk en een apart huisje waarin onder andere de CV-ketels en buffervat staan. Daarmee is de totale realisatietijd na opdracht tot ongeveer vijf maanden verkort en is er voor de bewoners slechts een aantal weken minimale overlast te verwachten. Daarnaast zien we erop toe om zo weinig mogelijk verspilling te laten plaatsvinden. De prefabricage geeft bovendien het voordeel dat we de warmteskids vooraf kunnen testen. Samen met haar ketenpartners realiseert Energy Bridge hier weer een mooi verduurzamingsproject!

Ook interessant voor u?

Wilt u graag weten wat Energy Bridge ook voor uw wooncomplex kan betekenen?
Neemt u dan gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op