Duurzame warmte voor zeven woonblokken met 265 woningen

In Capelle a/d IJssel staat het woonzorgcomplex De Roo met 265 woningen, verdeeld over zeven aparte woonblokken. Woonzorg Nederland heeft een aantal jaar geleden de schil van het totale complex al eens tijdens een eerdere renovatie extra geïsoleerd en er zijn PV-panelen geïnstalleerd. Energy Bridge heeft de zeven blokverwarmingen van deze woonblokken met prefab warmteskids verduurzaamd. Daarmee zakken de kosten voor verwarming met zo’n 25%.

Situatie

De woningen waren gerenoveerd naar energielabel A, waardoor het aardgasverbruik de afgelopen jaren al is gedaald. De oude collectieve CV-ketels voor de ruimteverwarming stonden op de bovenste verdieping en waren aan vervanging toe. Energy Bridge heeft voor Woonzorg Nederland een verduurzamingsplan opgesteld. Dankzij de extra isolatie was het goed mogelijk om het aardgasverbruik met behulp van een warmtepomp nog veel verder te verlagen.

Netcongestie? Geen probleem

Vanwege de bestaande netcongestie op het elektriciteitsnet is samen met de netbeheerder bekeken welke mogelijkheden er waren. Dankzij de eerder aangebrachte isolatie bleek een kleine verzwaring voldoende ruimte te geven om een hoog temperatuur lucht-water warmtepomp te kunnen plaatsen. De oude CV-ketels zijn vervangen door een nieuwe hybride-installatie van warmtepompen, gecombineerd met nieuwe, kleinere CV-ketels. Dit levert een aardgasreductie op van ongeveer 80%.

Snelle verduurzaming door prefabricage

Naast de bouwkundige verduurzaming hadden de bewoners de wens zo weinig mogelijk overlast van de werkzaamheden te ondervinden. Energy Bridge heeft hieraan gehoor geven door voor elk woonblok een geprefabriceerde warmteskid te maken en te plaatsen. Een warmteskid is een frame waarop alle installatietechniek in de productiehal wordt aangebracht. Denk daarbij aan de warmtepomp, leidingwerk en een apart huisje waarin onder andere de CV-ketels en buffervat staan. Daarmee werd de totale realisatietijd na opdracht tot ongeveer vijf maanden verkort en was er voor de bewoners slechts een aantal weken minimale overlast. Daarnaast vond hiermee zo weinig mogelijk verspilling van materialen, arbeid en vervoersbewegingen op locatie plaats.

Monitoren en inregelen

Dankzij het nieuwe gebouwbeheersysteem is het mogelijk om iedere installatie online (op afstand) te monitoren en in te regelen. Wanneer alle seizoenen zijn doorlopen, weten we exact welke instellingen er nodig zijn om zo veel mogelijk aardgas te besparen en zoveel mogelijk energiekosten te verlagen.

Ook interessant voor u?

Samen met haar ketenpartners heeft Energy Bridge hier weer een mooi verduurzamingsproject gerealiseerd! Wilt u graag weten wat Energy Bridge ook voor uw wooncomplex kan betekenen?
Neemt u dan gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op