Energy Bridge adviseert 20 Arnhemse VvE’s over aardgasvrij in 2030

De gemeente Arnhem heeft vier van haar wijken, die na 2000 gebouwd zijn, als startwijken aangewezen om in 2030 aardgasvrij te worden. In deze wijken komt geen warmtenet, waardoor een all-electric oplossing een logische stap is. Energy Bridge gaat, in opdracht van de gemeente Arnhem, de 20 VvE’s in deze wijken adviseren over de soorten warmtepomptechnieken waarmee 100% aardgasvrij kan worden gehaald.

Startwijken in 2030 100% aardgasvrij

In 2021 heeft de Gemeente Arnhem een Transitievisie Warmte opgesteld over de manier om in 2050 volledig aardgasvrij te worden. Daarna heeft de gemeente voor verschillende wijken een Wijkuitvoeringsplan uitgedacht. De eerste wijken die de gemeente aardgasvrij wil hebben zijn benoemd als de startwijken. De bekendste technieken om naar aardgasvrij te gaan zijn het aansluiten op een warmtenet en het plaatsen van een warmtepomp.

All-electric

De Arnhemse wijken ‘Het Nieuwe A’, ‘Stadseiland’, ‘Nieuw Monnikenhuizen’ en ‘Tuin van Elden’ zijn geselecteerd als startwijk omdat de woningen in deze wijken na het jaar 2000 zijn gebouwd. De isolatiegraad van deze woningen is zo goed dat deze al geschikt zijn om met een warmtepomp in één keer aardgasvrij te worden. Daarnaast komt er in deze wijken geen warmtenet. De verwarming en het warme tapwater zal straks 100% door elektriciteit worden gemaakt. We noemen deze oplossing daarom ook wel all-electric.

De Gemeente Arnhem biedt voor elke woningeigenaar in deze startwijken een advies aan om inzicht te krijgen in de mogelijkheden om naar all-electric te gaan. In deze wijken staan naast veel grondgebonden woningen ook 20 VvE’s met zo’n 400 appartementen.

Oplossingen voor appartementen

Terwijl de eerste grondgebonden woningen in deze wijken al door middel van een warmtepomp aardgasvrij zijn geworden, gelden er voor appartementen veel verschillende oplossingsrichtingen. Dat geldt zowel voor appartementen met een individuele CV-ketel als voor appartementen met een collectieve stookinstallatie (blokverwarming). De komende jaren worden deze steeds verder ontwikkeld. Het advies van Energy Bridge geeft voor elke VvE de eerste inzichten in de verschillende technische oplossingen. Bij elke technische oplossing wordt een kostenraming, de financieringsmogelijkheden en de maandlastenberekeningen toegevoegd.

Aan de slag

De VvE kan aan de hand van het advies aan de slag met draagvlakcreatie, financiering en besluitvorming. Ze worden hierin ondersteund door, onder andere, het VvE Loket van de Gemeente Arnhem. Op deze manier worden deze VvE’s gestimuleerd om in 2030 aardgasvrij te worden.

Ook interessant voor u?

Wilt u graag weten wat Energy Bridge ook voor uw VvE of wooncomplex kan betekenen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op