Verduurzaming galerijflat Spijkenisse in volle gang

De Heijermansflat van woningcorporatie Woonbron in Spijkenisse heeft 90 woningen verspreid over 10 etages. De centrale blokverwarming op de begane grond was aan vervanging toe en Woonbron wilde ook PV-panelen plaatsen. Met de analyse van Energy Bridge heeft Woonbron een toekomstbestendige keuze kunnen maken om richting aardgasvrij te gaan. In bouwteamverband zal Energy Bridge deze verduurzaming in 2022 gaan realiseren.

Drie scenario’s

Volgens het 5 stappenplan van Energy Bridge zijn na de quickscan drie scenario’s uitgewerkt om de blokverwarming in de kelder te verduurzamen:

  • Scenario 1: 76% aardgasreductie met een hybride systeem met hoge temperatuur lucht-water warmtepompen en CV-ketels
  • Scenario 2: 100% aardgasreductie met een hybride systeem met hoge temperatuur lucht-water warmtepompen, een biovergister voor biogasproductie uit groente-, fruit- en eetafval (GFE) en CV-ketels die draaien op biogas
  • Scenario 3: 100% aardgasreductie met een all-electric systeem van een combinatie van hoge temperatuur lucht-water-warmtepompen en water-water-warmtepompen en PVT-panelen op het dak (PVT-panelen leveren zowel duurzame elektriciteit als duurzame warmte)

Doordat er in het verleden isolerende maatregelen getroffen waren, is het te plaatsen vermogen aanzienlijk lager dat de huidige blokverwarming. En daarmee is het mogelijk om ook deze flat in 1x aardgasvrij te maken.

Hybride oplossing

Woonbron heeft gekozen om voor het hybride systeem van Scenario 1 te gaan. Daarmee houdt zij ruimte om later bijvoorbeeld het GFE uit de flat in te zetten voor lokaal opgewerkte biogas. Of om eventueel op een warmtenet aan te sluiten. Projectleider Ellen Vriesema van Woonbron legt de keuze uit.: “Op basis van het MJOP en de resterende exploitatieperiode is dit, voor ons meest logische en economisch voordelige, duurzaamheidsscenario gekozen.

Over de samenwerking met Energy Bridge geeft Ellen aan: “Energy Bridge kwam met een duidelijke visie, grondige technische en praktische kennis en een gestructureerde aanpak. Dit heeft voor Woonbron het vertrouwen gegeven om deze verduurzaming door te voeren.‘”

Engineering

In opdracht van Woonbron heeft Energy Bridge de engineering uitgevoerd. Hiermee werden de exacte specificaties van de warmtepompen, de grootte van de netaansluiting en het optimaal aantal PV-panelen (140) bepaald.

Realisatie

Nadat Woonbron de realisatieaanbieding van Energy Bridge op marktconformiteit had getoetst is de realisatie gestart. De warmtepompen zijn op het dak geplaatst en elektriciteitsaansluiting van Stedin is verzwaard. Daarna worden de leidingen in de schachten geplaatst, de regeltechniek aangesloten en de PV-panelen geplaatst. De oplevering is gepland in september verwacht. Op dat moment hebben de bewoners weer ruimteverwarming nodig.

Ben u ook benieuwd hoe uw wooncomplex verduurzaamd kan worden?  Neem dan graag contact met ons op.

Op de hoogte blijven van ons nieuws en innovaties?

Meld u aan voor onze updates

Op de hoogte blijven?