Kostenneutraal verduurzamen: ook voor kleine wooncomplexen

De collectieve ketels op de begane grond van VvE Omega aan de Beethovenstraat in Amsterdam zijn aan vervanging toe. Samen met de actieve VvE met 16 woningen heeft Energy Bridge een uitgekiend ontwerp gemaakt waarmee de VvE kostenneutraal kan verduurzaming dankzij 60% aardgasreductie. Daarmee maakt Energy Bridge nu ook voor kleine wooncomplexen met een blokverwarming van VvE’s, woningcorporaties en zorgstellingen het verduurzamen van hun blokverwarming financieel haalbaar.

Scenario’s

VvE Omega heeft in een eerder besluit gekozen om op dit moment niet op het bestaande warmtenet aan te sluiten. De VvE behield daarmee de vrijheid om voor een traditionele ketelvervanging of voor een hybride warmtepomp te kiezen. Samen met Energy Bridge zijn de afgelopen maanden beide scenario’s doorontwikkeld en financieel doorgerekend. Daarbij betaalt de VvE bij de 1-op-1 ketelvervanging alles uit haar MJOP-budget, terwijl de warmtepomp met een ketel als piekvoorziening volledig extern gefinancierd kan worden door bijvoorbeeld het Warmtefonds.

ALV

Op de ALV heeft Energy Bridge beide scenario’s gepresenteerd. Door de aardgasreductie van 60% is het met de huidige gas- en elektriciteitsprijzen en met een lening van het Warmtefonds mogelijk om de verduurzaming uit te voeren zonder dat de maandlasten hoger worden. Er is bij Liander een kleinzakelijke netverzwaring aangevraagd dat in de praktijk snel gehonoreerd wordt. Wanneer dit niet op tijd komt, zal de VvE voor het nieuwe stookseizoen de ketels vervangen waarop later alsnog een warmtepomp aangesloten kan worden. De ALV heeft ingestemd om het hybride warmtepomp-scenario verder uit te werken.

Vervolg

De komende tijd zal Energy Bridge het definitieve ontwerp maken en offreren, zodat deze op marktconformiteit getoetst kan worden. De VvE is gestart met het aanvragen van een lening bij het Warmtefonds. Meerdere identieke VvE’s in de buurt van de Beethovenstaat kijken met belangstelling mee om met een vergelijkbare oplossing ook een forse aardgasreductie en verduurzaming te gaan halen.

Ook interessant voor u?

Wilt u graag weten wat Energy Bridge ook voor uw wooncomplex kan betekenen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op