Verduurzaming Hoge Kraats biedt huurders 30% lagere warmtekosten

Het woonzorgcomplex Hoge Kraats in Ede uit 1971 heeft 79 woningen. Woningcorporatie Woonzorg Nederland heeft besloten deze in 2022 te verduurzamen. Energy Bridge heeft de opdracht gekregen om de blokverwarming op het dak te verduurzamen en sinds begin 2023 zijn de warmtepompen vol in bedrijf. In combinatie met extra isolatiemaatregelen wordt hiermee een aardgasbesparing van meer dan 80% gehaald en hebben de huurders vanaf dag 1 direct een 30% lagere warmterekening.

Scenario’s

De blokverwarming op het dak bestaat uit twee gasgestookte ketels die ruimteverwarming maken. Het warm tapwater wordt door de elektrische boilers in de woningen geproduceerd. De ketels en boilers zijn aan vervanging toe. Tijdens een adviestraject zijn door Energy Bridge 6 scenario’s uitgewerkt voor de verduurzaming van de collectieve opwekinstallatie:

  • Scenario 0: 1-op-1 vervanging van de ketels
  • Scenario 1: hybride opwekking met een lucht-water warmtepomp voor ruimteverwarming
  • Scenario 2: hybride opwekking met een ventilatie warmtepomp voor ruimteverwarming
  • Scenario 3: all-electric opwekking met lucht-water warmtepompen voor ruimteverwarming
  • Scenario 4: all-electric opwekking met lucht-water warmtepompen voor ruimteverwarming en warm tapwater
  • Scenario 5: koppeling op het warmtenet van Ede voor ruimteverwarming
  • Scenario 6: koppeling op het warmtenet van Ede voor ruimteverwarming en warm tapwater

Er is tevens gekeken naar de verschillende subsidiemogelijkheden, zoals de ISDE en de SAH (Stimulering Aardgasvrije Huurwoningen). Uitgangspunt is dat de huurders een lagere warmterekening krijgen. Op basis van de Total Cost of Ownership en de CO2-reductie per geïnvesteerde euro, heeft Woonzorg Nederland voor Scenario 1 gekozen.

Selectie bouwpartners

Nadat Woonzorg Nederland bij installateurs meerdere offertes heeft opgevraagd, heeft zij voor Energy Bridge gekozen. Na de selectie zijn in bouwteam verband optimalisaties doorgevoerd om de prijsstijgingen van het afgelopen periode op te vangen. Onder leiding van gedelegeerd opdrachtgever Tsavo is samen met bouwkundige aannemer Wolters Vastgoedonderhoud de verduurzaming van De Hoge Kraats uitgevoerd.

Directe besparing voor de bewoners

Nadat de ketels waren vervangen, zijn de warmtepompen op het dak geplaatst. Daarna zijn alle componenten aan elkaar gekoppeld, leidingen geïsoleerd en de regeltechniek geïnstalleerd. Sinds de inbedrijfstelling van de warmtepompen hebben de ketels nauwelijks gedraaid. De bewoners hebben vanaf dag 1 direct profijt van deze verduurzamingsslag.

Wilt u ook aan de slag met uw wooncomplex(en) met een blokverwarming? Neem dan graag contact met ons op of schrijft u zich in voor onze nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op