Vier appartementencomplexen in Enschede naar duurzame warmte

Aan de J.J. van Deinselaan in Enschede staan vier appartementencomplexen die aan één bestaande blokverwarming gekoppeld zijn. De ketels van deze installatie dienen binnenkort vervangen te worden. Energy Bridge heeft een haalbaarheidsstudie uitgevoerd om de blokverwarming op de begane grond te verduurzamen.

Toekomstbestendig wonen

De vier VvE’s van de appartementencomplexen zijn druk doende om hun appartementencomplexen te kunnen verduurzamen. Zij hebben voor het integrale plan adviesbureau Green Leap benaderd. Eén van de onderdelen van het plan is de verduurzaming van de bestaande collectieve warmte-installatie, ook wel de blokverwarming genoemd, dat in één van de wooncomplexen staat.

Technische scenario’s

De blokverwarming maakt gebruik van twee grote gasgestookte ketels. Deze ketels verwarmen het water voor de ruimteverwarming van de vier appartementencomplexen en het tapwater wordt opgewekt met elektrische boilers. Er zijn meerdere scenario’s bekeken om stapsgewijs of in één keer afscheid te kunnen nemen van het aardgas. Het in één stap 100% aardgasvrij maken van het gebouw is geen doel op zich en is bovendien ook niet in alle gevallen de meest duurzame aanpak. In dit onderzoek is gekeken naar de verschillende technische scenario’s: 

  1. 1-op-1 vervanging van de huidige ketels
  2. hybride met lucht-water warmtepompen 
  3. warmtepompen gekoppeld aan PVT-panelen
  4. warmtepompen gekoppeld aan aardwarmte

Uitwerking

Per scenario is doorgerekend wat de kosten zijn en is het energetisch rendement bepaald. Ook zijn de CO2-reductie en de exploitatiekosten in kaart gebracht. Daarmee is een Total Cost of Ownership (TCO) te bepalen, dat vervolgens met een financieringsmodel weer doorgerekend is naar de maandelijkse service- en stookkosten.

Resultaat

In scenario’s 1 en 2 wordt het dak gebruikt om energie uit de lucht of uit de zon te halen. Er moeten verticale leidingen geplaatst worden om de warmte van het dak naar het ketelhuis op de begane grond te transporteren. Bij scenario 3 moeten grondleidingen geplaatst te worden. Hoewel het rendement voor scenario’s 2 en 3 hoger ligt en daardoor een hogere CO2 wordt bespaard, zijn de investeringskosten hoger ten opzichte van scenario 1. Vanwege de laagste TCO heeft de VvE gekozen om scenario 1 verder uit te werken.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over hoe Energy Bridge u kan helpen om snel tot een verduurzaming te komen? Neem dan gerust  contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op