VvE in Geldrop zet stap naar 85% aardgasvrij

Het appartementencomplex Adelaartlaan te Geldrop uit 1975 bestaat uit 41 appartemeten en is voorzien van een blokverwarming voor de Centrale Verwarming (CV) en warm tapwatervoorziening. Jaarlijks wordt er zo’n 70.000 m3 aardgas gebruikt. De VvE heeft besloten haar gebouw te gaan verduurzamen.

Verduurzaming

Om het aardgasverbruik aanzienlijk te reduceren heeft de VvE gekozen voor een schilrenovatie en het verduurzamen van de installaties. Vanuit een integrale benadering zijn de plannen verder uitgewerkt. Het VvE-bestuur wordt hierin ondersteund door procesbegeleider Green Leap.

Huidig systeem

Het systeem voor CV en warm tapwater zijn van elkaar gescheiden. Er is een 2-pijps distributiesysteem voor het CV gedeelte, wat is aangesloten op de radiatoren in de woningen. Daarnaast is er een centraal leidingsysteem voor warm tapwater inclusief recirculatieleiding. De warmteopwekking voor het CV gedeelte bestaat uit 4 HR-ketels uit 2013 terwijl het tapwater door een aparte ketel wordt verwarmd uit 2010. Alle kleppen, leidingen en appendages zijn meer dan 45 jaar oud en dienen vervangen te worden.

Duurzaam systeem

Energy Bridge heeft voor deze VvE een nieuw concept ontwikkeld om duurzame warmte op te wekken. Dit systeem haalt de maximale CO2-reductie voor de beste prijs. Voor verduurzaming van het CV- systeem blijven de bestaande HR ketels gehandhaafd en wordt uitgebreid met een hoog temperatuur lucht-water warmtepomp op het dak. Het tapwater zal 100% duurzaam worden opgewekt met een CO2 hoog temperatuur lucht-water warmtepomp. De bestaande CV-ketels dienen als piekvoorziening bij lage buitentemperaturen en als back-up voor tapwater. Tevens wordt extra buffercapaciteit geplaatst en zal de regeltechniek aangepast worden.

Resultaat

Samen met de extra isolatiemaatregelen zal er meer dan 85% aardgas worden gereduceerd. En met de 262 zonnepanelen die door PV-installateur Schonezon worden aangeboden, levert dit meer dan 50% CO2-reductie op. De komende periode worden de partijen het totale plan verder uit om na de zomer van 2022 de verduurzaming te realiseren.

Meer informatie?

Wilt u graag meer weten over wat Energy Bridge ook voor uw appartementencomplex kan betekenen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op