VvE Westerkaap 1 zet grote stap naar duurzame warmte
Wooncomplex Westerkaap 1 ligt tussen het IJ en de Westerdok in Amsterdam. De meer dan 200 woningen en bedrijfsruimtes worden verwarmd door een blokverwarming. De VvE wil deze verduurzamen om de toekomstbestendigheid van het complex te vergroten. Energy Bridge heeft de VvE geadviseerd met verschillende scenario’s zodat de VvE tot een keuze kan komen.
Schitterend gebouw
Het wooncomplex Westerkaap 1, gelegen aan de Westerdokdijk in Amsterdam, is gebouwd rond 2008. Het gebouw bestaat uit acht geschakelde torens van verschillende hoogte. De platte daken zijn deels benut voor dakterrassen voor een aantal appartementen.
Bestaande techniek
De collectieve warmtevoorziening maakt de ruimteverwarming en bestaat uit twee ketels met ca. 1,4 MW vermogen. Deze staan in een ketelhuis centraal in de parkeergarage onder het complex. De CV-leidingen uit het ketelhuis gaan via het plafond van de parkeergarage naar de verschillende torens van het complex. Het warm tapwater wordt in de appartementen gemaakt door zowel warmtepompboilers op basis van ventilatielucht, als met elektrische boilers.
Duurzame bronnen
Samen met de VvE heeft Energy Bridge meerdere scenario’s opgesteld om te verduurzamen. Voor het gebruik van een lokale duurzame bron is gekeken naar bodem-energie via een WKO (warmte-koude opslag systeem), aquathermie (energie uit het IJ) en energie uit lucht. Bij elke duurzame bron is de beste warmtepomp geselecteerd om de ruimteverwarming te maken. Al deze technieken zijn uitgewerkt met een investeringsraming, de energetische opbrengst en een financiële business case voor de VvE.
Hoog temperatuur warmtepomp
Vanwege de afhankelijkheid van de gemeente en het Waterschap en de procedures die daarbij horen, heeft de VvE gekozen om zoveel mogelijk de regie in eigen hand te houden. Met de huidige locatie van de ketels in de kelder is gekozen voor hoog temperatuur water-water-warmtepompen met een droge koeler op het dak. De droge koeler haalt energie uit de lucht en brengt deze naar de warmtepompen in de kelder. Verwacht wordt een aardgasbesparing van meer dan 80% waarmee de investering snel wordt terugverdiend. Met akoestische maatregelen is het geluidsoverlast op het dak tot een minimum te beperken.
Vervolgstappen
De VvE wil nu vervolgstappen zetten. Belangrijk aspect is het benodigde elektravermogen vanuit de netbeheerder. Om de warmtepompen aan te kunnen sluiten is extra elektriciteitsvermogen nodig. Met de informatie van Energy Bridge heeft de VvE dit intussen aangevraagd bij de netbeheerder.
Ook interessant voor u?
Wilt u graag weten wat Energy Bridge ook voor uw wooncomplex kan betekenen?
Neemt u dan gerust contact met ons op.