Wooncomplex Woonzorg Nederland met 100 woningen verduurzaamd

Het wooncomplex Aerenheem in Arnhem is gebouwd in 1988 en bestaat uit 100 woningen met algemene voorzieningen. Het complex werd verwarmd met een blokverwarming die in 2021 aan vervanging toe was. Energy Bridge heeft, in opdracht van Woningcorporatie Woonzorg Nederland de blokverwarming verduurzaamd. Na een jaar komt het resultaat met 78% aardgasreductie aanzienlijk hoger uit dan verwacht. Daarmee geeft dit een goede basis voor alle andere verduurzamingstrajecten voor corporatievastgoed, VvE’s en zorgvastgoed met een blokverwarming.

In 3 stappen naar aardgasvrij

Uit een haalbaarheidsstudie van Energy Bridge kwam naar voren dat het gebouw in drie stappen aardgasvrij kan worden, gebruikmakend van de natuurlijke momenten van het gebouw. Samen met Tsavo, gedelegeerd opdrachtgever van Woonzorg Nederland voor het programmatisch verduurzamen van hun vastgoed, is deze studie opgezet. Daan Erkelens van Tsavo vertelt over de logica van het drie stappenplan: “Stap 1 is de verduurzaming van de blokverwarming tijdens het vervangingsmoment in 2021. Stap 2 is de reductie van de warmtevraag via extra isolatie en verbeterde ventilatie. En stap 3 is op een later moment aansluiten op een warmtenet of het toepassen van nieuwe technieken of alternatieve warmtebronnen.” Woonzorg Nederland heeft gekozen om zowel Stap 1 (verduurzaming blokverwarming) als Stap 2 (renovatie isolatieschil, ventilatie) tegelijk uit te voeren.

Technische oplossingen

Voor Stap 1 hebben Tsavo en Energy Bridge drie technische oplossingen geanalyseerd om de blokverwarming te verduurzamen naar een hybride systeem. Daarbij wordt met een warmtepomp zoveel mogelijk warmte maakt terwijl een gasgestookte CV-ketel in de koude periode extra bijverwarmt.

  • Oplossing 1: hoog temperatuur lucht-water warmtepomp
  • Oplossing 2: warmtepomp met gesloten bodemwisselaars
  • Oplossing 3: warmtepomp met PVT-panelen

Klaasjan van der Maas van Energy Bridge: “Na analyse bleek dat het huidig opgesteld vermogen van de oude CV-ketels veel te groot was voor de bestaande warmtevraag. Daarmee is het mogelijk een aanzienlijk kleinere installatie te realiseren. Daarnaast biedt de locatie van het ketelhuis op het dak in combinatie met het platte dak rondom veel mogelijkheden.” De analyse van Energe Bridge omvatte zowel de technische, financiële en energetische analyse, waarbij rekening is gehouden met de renovatie van de schil.

Realisatie

Mede op basis van de CO2-reductie per geïnvesteerde euro is gekozen voor Oplossing 1, de hoog temperatuur lucht-water warmtepomp. De verduurzaming van de blokverwarming is door Energy Bridge uitgevoerd en opgeleverd in 2021. Daarnaast zijn ook zonnepanelen op het dak geplaatst.

Resultaat na 1 jaar

Energy Bridge stuurt met goede monitoring op een zo hoog mogelijke prestatie van het totale systeem waarbij na het eerste jaar 78% aardgasreductie en meer dan 50% CO2-besparing is gehaald. In de bijgeplaatste grafiek ziet u de inzet van de warmtepompen en de CV-ketels gedurende het hele jaar.

Door goede inregeling, sturing en actieve monitoring is nog meer aardgasreductie te halen. Daarmee zijn de energierekeningen voor de huurders aanzienlijk lager dan voorheen en worden ze niet verrast door grote naheffingen. Meer informatie over de resultaten na 1 jaar, leest u hier.

Wilt u ook geholpen worden om uw complex te verduurzamen én zekerheid krijgen op een lagere energierekening? Neem dan graag contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag dat Energy Bridge contact met mij opneemt.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Neem contact met mij op