Wooncomplex Woonzorg Nederland met 100 woningen verduurzaamd

Het wooncomplex Aerenheem in Arnhem is gebouwd in 1988 en bestaat uit 100 woningen met algemene voorzieningen. Het complex werd verwarmd met een blokverwarming die in 2021 aan vervanging toe was. Energy Bridge heeft, in opdracht van Woningcorporatie Woonzorg Nederland de blokverwarming verduurzaamd. Met meer dan 80% aardgasreductie, meer dan 50% CO2-reductie en een jarenlange, gegarandeerde verlaging van de energierekening, is dit een goed voorbeeld voor ander corporatievastgoed, VvE’s en zorgvastgoed met een blokverwarming.

In 3 stappen naar aardgasvrij

Uit een haalbaarheidsstudie van Energy Bridge kwam naar voren dat het gebouw in drie stappen aardgasvrij kan worden, gebruikmakend van de natuurlijke momenten van het gebouw. Samen met Tsavo, gedelegeerd opdrachtgever van Woonzorg Nederland voor het programmatisch verduurzamen van hun vastgoed, is deze studie opgezet. Daan Erkelens van Tsavo vertelt over de logica van het drie stappenplan: “Stap 1 is de verduurzaming van de blokverwarming tijdens het vervangingsmoment in 2021. Stap 2 is de reductie van de warmtevraag via extra isolatie en verbeterde ventilatie. En stap 3 is op een later moment aansluiten op een warmtenet of het toepassen van nieuwe technieken of alternatieve warmtebronnen.” Woonzorg Nederland heeft gekozen om zowel Stap 1 (verduurzaming blokverwarming) als Stap 2 (renovatie isolatieschil, ventilatie) tegelijk uit te voeren.

Technische oplossingen

Voor Stap 1 hebben Tsavo en Energy Bridge drie technische oplossingen geanalyseerd om de blokverwarming te verduurzamen.

  • Oplossing 1: hoog temperatuur lucht-water warmtepomp
  • Oplossing 2: warmtepomp met gesloten bodemwisselaars
  • Oplossing 3: warmtepomp met PVT-panelen

Klaasjan van der Maas van Energy Bridge: “Na analyse bleek dat het huidig opgesteld vermogen veel te groot was voor de huidige warmtevraag, zelfs zonder extra isolatie. Daarmee is het mogelijk een aanzienlijk kleinere installatie te realiseren. Daarnaast biedt de locatie van het ketelhuis op het dak in combinatie met het platte dak rondom veel mogelijkheden.” De analyse van Energ Bridge omvat zowel de technische, financiële en energetische analyse, waarbij rekening is gehouden met de renovatie van de schil.

Realisatie

Mede op basis van de CO2-reductie per geïnvesteerde euro is gekozen voor de hoog temperatuur lucht-water warmtepomp. De verduurzaming van de blokverwarming is door Energy Bridge uitgevoerd en opgeleverd. Daarbij is samengewerkt met Woonzorg NederlandTsavo en Wolters Vastgoedonderhoud.

Gegarandeerd rendement

Energy Bridge stuurt op een zo hoog mogelijke prestatie van het totale systeem waarbij meer dan 80% aardgasreductie en meer dan 50% CO2-besparing wordt gehaald. Door goede inregeling, sturing en actieve monitoring blijft Energy Bridge verantwoordelijk voor deze prestaties en zijn de energierekeningen voor de huurders aanzienlijk lager dan voorheen. En met een Warmte as a Service-contract garandeert Energy Bridge deze besparingen tijdens de exploitatiefase.

Wilt u ook geholpen worden om uw complex te verduurzamen én zekerheid te krijgen op een lagere energierekening? Neem dan graag contact met ons op.

Op de hoogte blijven van ons nieuws en innovaties?

Meld u aan voor onze updates

Op de hoogte blijven?